šta je uzrok?

Dobit Autoputeva RS za jednu godinu pala sa 30 na samo tri miliona KM

Foto: Armin Durgut/PIXSELL/Arhiv
Na ulazu u vjestački tunel Potočani, na dionici autoputa Banja Luka - Doboj, postavljen je baner sa natpisom "Svjetlo na kraju tunela" i portretima Vucica i Dodika

Ovo javno preduzeće lani je zaradilo svega 2,9 miliona maraka, dok je u 2021. godini imalo 29,3 miliona KM

Dobit “Autoputeva Republike Srpske” u prošloj godini je smanjena za čak deset puta u odnosu na godinu ranije, piše Capital.

Ovo javno preduzeće lani je zaradilo svega 2,9 miliona maraka, dok je u 2021. godini imalo 29,3 miliona KM.

Uvid u izvještaj

Finansijski izvještaj ovog preduzeća za prošlu godinu u koji je Capital imao uvid pokazuje da su im prihodi bili značajno veći nego pretprošle godine, ali su im istovremeno značajno rasli i rashodi.

Naime, prihodi „Autoputeva“ su sa 143 miliona KM u 2021. godini povećani na 201,2 miliona maraka, dok su rashodi lani iznosili 196,7 miliona i veći su za preko 80 miliona u odnosu na godinu ranije.

Povećanje rashoda

Komentarišući ovaj rezultat, tehnički direktor „Autoputeva“ Slobodan Stanarević, koji je lani nekoliko mjeseci bio i prvi čovjek preduzeća, kaže da su na povećanje rashoda i pad dobiti uticali radovi koji su u 2022. pokrenuti.

– Otvorili smo tri dionice autoputeva i to Bijeljina – Rača, Brčko – Vukosavlje i petlja kod aerodroma. Sve je to zahtijevalo ulaganja. Pored toga, pojavili su se i troškovi za eksproprijaciju za autoput Banja Luka – Prijedor, a koja je završena u procentu od oko 60 posto. Sve je to uticalo na konačan rezultat, tvrdi Stanarević.