Sparkasse Bank

Dodijeljen “Social Impact Award” najboljim idejama mladih za društveno poduzetništvo

Pobjednici i pobjednice

Od 12 finalista i finalistkinja koji su prethodna dva mjeseca radili na validaciji svojih društveno korisnih biznis ideja uz mentorsku i finansijsku podršku, izabrana su 4 najbolja

Sparkasse Bank je i ove godine podržala realizaciju Social Impact Award, međunarodnog programa promocije društvenog poduzetništva mladih, koji u Bosni i Hercegovini provodi Startup studio Fondacije Mozaik. Od 12 finalista i finalistkinja koji su prethodna dva mjeseca radili na validaciji svojih društveno korisnih biznis ideja uz mentorsku i finansijsku podršku, izabrana su 4 najbolja.

Nagrada za društvene promjene (SIA) je najveći evropski program za promociju društvenih biznisa među mladima. Sastoji se od takmičenja ideja, inkubacije i nagrade za najbolje ideje zasnovane na inovativnim rješenjima za najveće društvene probleme. Bilo da je riječ o pokretanju javne kuhinje, edukativnim ili ekološkim aktivnostima, sve ideje su dobrodošle.

Pobjednice i pobjednici ovogodišnjeg SIA takmičenja prema odluci komisije su:

– Calvaria, online alat za kontinuiranu, profesionalnu i opštedostupnu podršku koji povezuje studente fakulteta medicinskih grupacija sa stručnim mentorima medicinske struke omogućavajući pristup slučajevima, vještinama i naučnim podacima. Iza ove ideje stoje Ema Hadžić, Sumeja Hadžalić i Faruk Gutić.

-HeLife, aplikacija koja će pomoći tinejdžerima da rade na poboljšanju svog mentalnog i fizičkog zdravlja. Nastala je kao odgovor na utjecaj pandemije COVID-19 na mentalno zdravlje tinejdžera a kreirali su je Nerina Čengić, Ajla Beća, Kanita Obhođaš, Izeta Redžepi i Hazrin Redžepi.

-EcoMoney, aplikacija putem koje korisnici razvijaju ljubav prema okolini, podiže se svijest o važnosti eko sistema, povezuju se ljudi sa istim interesima i podstiču na doprinos poboljšanju ekoloških prilika i predstavlja ideju Maide Hodžić, Mahira Koraća i Ishaka Kazića.

Nagradu Community votinga ove godine je odnio tim Tuttora za aplikaciju koja omogućava srednjoškolcima i studentima fakulteta na području Bosne i Hercegovine za razmjenjivanje znanja u vidu zarade i umrežavanje mladih na nesvakidašnje načine, kao što je držanje instrukcija i dijeljenje materijala. Pobjednički tim čine Amela Jahić, Hena Musić i Hamza Čengić.

Ove četiri najbolje ideje osvojile su po 2.000 KM, mentorsku podršku, besplatno učešće na međunarodnom SIA samitu u Pragu, priliku da apliciraju za zajednička ulaganja i početni kapital do 40.000 KM.

“Raduje nas činjenica da mladi razvijaju poslovne modele i kroz njih razmišljaju kako da doprinesu društvu. Pored društvene odgovornosti, SIA takmičenja je značajno jer omogućava mladima da unaprijede poslovne ideje na naredni nivo i predstave se tržištu. Startup studio program je tu da prati njihov razvoj”, izjavio je Dženan Šarić, Direktor Startup studio programa Fondacije Mozaik.

“U ime tima Sparkasse banke želim čestitati svim mladim ljudima koji su učešćem u ovom takmičenju pokazali inovativnost, proaktivnost, poduzetnički duh, ali i hrabrost. Te vrijednosti danas više nego ikad trebaju ekonomiji naše zemlje. One su pokretačka snaga razvoja i zato ih Sparkasse banka aktivno podržava. Ovim mladim ljudima želim poručiti da vjerujemo u njih, da budu hrabri, da ne odustaju od svojih ideja i da sutra aktivno traže svoje mjesto u poslovnom svijetu. Nadam se i da ćemo ih ponovo susresti u programu Korak po korak,
koji provodi Startup studio Fondacije Mozaik, kao registrirane biznise koji će tu naći edukaciju, mentore i podršku da svoja poduzeća razvijaju i učine konkurentnijim. Mi, kao banka partner ovog programa i tih malih, mladih biznisa, držimo otvorena vrata i tu smo da ih podržimo”, izjavila je Hermina Kadić-Omanović, direktorica Sektora za poslovanje sa stanovništvom i malim preduzećima.