Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon dvije sedmice rasta

Dolar oslabio prema najvažnijim svjetskim valutama

dolar novac

Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku pa je cijena eura porasla 0,45 posto, na 1,1201 dolar

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna pala nakon što je američka centralna banka poručila da nema razloga za promjenu monetarne politike u jednom ili drugom smjeru.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna 0,4 posto, na 97,60 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo 0,45 posto, na 111,10 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku pa je cijena eura porasla 0,45 posto, na 1,1201 dolar.

Nakon dvije sedmice rasta dolar je prošle sedmice oslabio. Sedmica na valutnim tržištima protekla je mirno, uz male promjene valutnih tečajeva i slabu likvidnost, što se pripisuje ovosedmičnim dužim praznicima u Japanu i Kini.

Dolar se pod pritiskom našao polovicom sedmice, kada je američka središnja banka poručila da nema razloga za promjene u monetarnoj politici.

Nakon redovne sjednice Fed je u srijedu poručio da se rast ekonomije nastavlja, da je tržište rada i dalje snažno te da bi inflacija mogla porasti dok se ciklus rasta gospodarstva bliži desetoj godini.

– Smatramo da su naša politička stajališta u ovom trenutku prikladna, ne vidimo nikakav razlog za promjene u bilo kojem smjeru – kazao je predsjednik Feda Jerome Powell, prenosi SEEbiz.

To je razočaralo ulagače koji su se nadali da bi središnja banka zbog slabljenja inflacijskih pritisaka mogla smanjiti kamatne stope do kraja godine, ali i one koji su ‘igrali’ na moguće povećanje kamata do kraja godine.

Osim toga, u petak je objavljeno da je u aprilu broj zaposlenih u SAD-u porastao za 263.000, znatno više od očekivanih 185.000, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala na 3,6 posto, najnižu razinu u 49 godina.

To pokazuje da američko tržište rada, kao i cijelo gospodarstvo, stabilno raste, i to bez jačanja inflacijskih pritisaka.

Naime, prosječna satnica porasla je u travnju 0,2 posto, kao i mjesec dana prije, pa je rast na godišnjoj razini iznosio 3,2 posto, manje nego što se očekivalo u anketi Reutersa.

– Ti i drugi detalji iz izvještaja nisu dali ulagačima razloga za kupnju dolara – kaže Eric Viloria, strateg u banci Credit Agricole.