Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

apeluju na lidere

Države svijeta planiraju udvostručiti proizvodnju fosilnih goriva, UN negoduje

Razvojni planovi proizveli bi 110 posto više fosilnih goriva u ovoj deceniji nego što je u skladu s ograničavanjem globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni iznad zadanog nivoa, i 45 posto više u dijelovima svijeta gdje se temperature povećavaju za dva stepena Celzijusa

Države svijeta trenutno planiraju više nego udvostručiti proizvodnju uglja, nafte i plina, što nije u skladu sa planovima ograničenja globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni Celzijusa, objavile su Ujedinjene nacije (UN) 20. oktobra.

Deset dana prije klimatskog samita koji se smatra ključnim za održivost temperaturnih ciljeva Pariškog sporazuma, iz UN-ovog Programa za okoliš navode o da su planovi država oko proizvodnje fosilnih goriva u ovoj deceniji “opasno neusklađeni” sa potrebnim smanjenjem emisija.

Iz UN-a navode da se emisije moraju smanjiti za gotovo 50 posto do 2030. godine i na nulu do sredine stoljeća kako bi se zagrijavanje ograničilo na 1,5 stepeni celzijusa iznad nivoa predindustrijskog doba.

No, izvještaj o proizvodnji otkrio je da će se ukupna proizvodnja fosilnih goriva vjerovatno povećati barem do 2040.

Razvojni planovi proizveli bi 110 posto više fosilnih goriva u ovoj deceniji nego što je u skladu s ograničavanjem globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni iznad zadanog nivoa, i 45 posto više u dijelovima svijeta gdje se temperature povećavaju za dva stepena Celzijusa.

“Rezultati istraživanja su jasni: globalna proizvodnja uglja, nafte i plina mora početi padati odmah i to prilično naglo kako bi bila u skladu s ograničavanjem dugoročnog zagrijavanja”, rekao je Ploy Achakulwisut, vodeći autor izvještaja sa Instituta za okoliš u Stockholmu.

On dodaje da države ipak nastavljaju planirati i podržavati nivoe proizvodnje fosilnih goriva koji uvelike premašuju one količine koje možemo sagorijevati na siguran način.

S dosadašnjim stopom zagrijavanja od 1,1 stepen Celzijusa, planeta se sve više muči sa učestalim sušama, poplavama i olujama koje postaju sve jače s podizanjem nivoa mora.

Dogovorom iz Pariza iz 2015. godine, zemlje su se obavezale ograničiti zagrijavanje na između 1,5 i 2 stepena Celzijusa kroz značajno smanjenje emisija stakleničkih plinova.

un