Globus

Najavljuju nova ograničenja

Broj slučajeva Covida u Velikoj Britaniji ubrzano raste

20/10/2021

Dnevni slučajevi zaraze koronavirusom bili su iznad 40.000 sedam dana zaredom, a u utorak je prijavljeno 43.738 novih slučajeva infekcije

Neka ograničenja zbog pandemije koronavirusa moraju se ponovo uvesti, i to što prije, ako Velika Britanija želi izbjeći „posrtanje u zimsku krizu”, upozorile su zdravstvene institucije u toj zemlji, javlja BBC.

Državna služba javnog zdravstva (NHS) rekla je da bi trebalo provesti sigurnosnu strategiju “plana B”, a ona uključuje obavezne maske za lice u zatvorenim prostorijama gdje boravi puno ljudi.

Broj novih slučajeva Covida u Velikoj Britaniji naglo raste, ali je broj smrtnih slučajeva znatno ispod maksimuma u zimskog periodu.

Britanska vlada tvrdi da, nema apsolutno nikakvih planova kada su u pitanju dodatne mjere”, ali da se podaci o broju oboljelih moraju pažljivo pratiti.

Dnevni slučajevi zaraze koronavirusom bili su iznad 40.000 sedam dana zaredom, a u utorak je prijavljeno 43.738 novih slučajeva infekcije.

Zabilježene su još 223 smrti, što je rekordan broj još od marta ove godine.

Vladin plan A za suzbijanje Covida u Britaniji ove zime trenutno je na snazi – a dodatna, treća doza vakcine preporučena je za oko 30 miliona ljudi. Jedna doza vakcine preporučena je djeci od 12 do 15 godina starosti i ljudima se savjetuje da nose maske za lice na mjestima gdje cirkulira mnogo ljudi.

Ako ove mjere ne budu dovoljne za sprečavanje ,,neodrživog pritiska na NHS, tada bi se koraci poput obaveznog nošenja maske u nekim okruženjima, traženja od ljudi da rade od kuće i uvođenja Covid pasoša za vakcinisane mogli smatrati dijelom Plana B.

Matthew Taylor, čelnik Konfederacije NHS-a, koja zastupa zdravstvene ustanove, apelira na vladu da uvede dodatne mjere u Plan B kako ne bi došlo do preopterećenja bolnica.

– NHS se priprema za možda najzahtjevniju zimu u svojoj istoriji – rekao je Taylor.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.