"Alumina"

Dužni preko 245 miliona KM: Firma iz Zvornika s 1.500 radnika ide u stečaj?!

alumina (1)

Okružni sud u Bijeljini je potvrdio odluku zvorničkog Suda kojom je u aprilu 2017. godine blokiran račun Alumine

Kompanija Alumina obavijestila je danas javnost i zaposlene da se ponovo suočava sa problemom potpune ugroženosti poslovanja, kao i samog opstanka fabrike.

Naime, Okružni sud u Bijeljini je potvrdio odluku zvorničkog Suda kojom je u aprilu 2017. godine blokiran račun Alumine, tako da nakon posljednje odluke, sporni dug fabrike sa kamatama prema fočanskom Pavgordu iznosi 245.261.082 KM, saopšteno je iz kompanije Alumina.

– Јavnost vrlo dobro zna da Alumina nije imala bilo koje koristi od ovog novčanog iznosa, niti je ikad primila bilo koji novčani iznos po osnovu spornog duga. No, bez obzira na to, kao i niz drugih argumenata, lokalni sudovi, su donijeli nezakonito i neutemeljeno rješenje o izvršenju, koje može proizvesti trajnu nesolventnost fabrike – saopšteno je danas iz Alumine.

Na posljednjem sastanku Pravnog tima sa nadležnima iz Alumine, analizirana je ova situacija, te kako su se stekli razlozi za otvaranje stečaja nad fabrikom, između ostalog, upućen je prijedlog Upravi Alumine za iniciranje postupka stečaja.

– U namjeri očuvanja poslovanja fabrike i radnih mjesta, Upravni odbor fabrike je prihvatio upućene prijedloge, te uputio prijedlog za otvaranje stečaja nadležnom sudu. Teška odluka koju je Uprava donijela u ovom momentu predstavlja ključ za opstanak fabrike kakvu poznajemo – ističe se u saopštenju.

– Vjerujući u institucije RS, Upravni odbor i menadžment Alumine upućuje apel svim nadležnim organima da omoguće dalji nesmetan rad i razvoj fabrike, naročito imajući u vidu ekonomski i strateški značaj ovog privrednog giganta, kao i činjenicu da ovaj dug, a ni navedeni novčani iznos nikad nije stigao u RS.

– Imajući u vidu da kompanija sarađuje sa više od 1.000 dobavljača, ovakva situacija, bez sumnje, urušava godinama sticani kredibilitet i stvara neizvjesnost kod naših poslovnih saradnika, čime otežava normalno snabdijevanje fabrike. Naglašavamo da Alumina zapošljava blizu 1.500 radnika i da se ove godine očekuje prihod od oko 300 miliona konvertibilnih maraka – dodaje se u saopštenju.