Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"deset u pola"

Vuković: Pristala bih do kraja života raditi s Tanovićem na njegovim filmovima

New Project – 2021-08-17T190049.792

Kaže da joj je bio veliki izazov raditi na filmu budući da se to razlikuje od rada u teatru prije svega zbog redoslijeda i načina snimanja koje se ne dešava u kontinuitetu

Mlada bosanskohercegovačka glumica Helena Vuković ostvarila je prvu filmsku ulogu u filmu režisera Danisa Tanovića “Deset u pola” što je bilo, ispričala je u intervjuu za Fenu, dragocjeno iskustvo u glumačkom smislu.

U filmu glumi kćerku jednog od dvojice ćevabdžija na koje je priča usmjerena, a govori o prijateljstvu i bosanskom mentalitetu.

Pristala bi, kaže, da do kraja života radi s Tanovićem na njegovim filmovima. Nakon što je dobila ulogu nekoliko puta razgovarala je s njim telefonom, ali se nisu bili još upoznali. No tokom tih razgovora shvatila je da se radi o čovjeku koji je profesionalac, ali u isto vrijeme i opušten.

– Komunikacija s njim je bila dvosmjerna i nisam se osjećala nesigurno jer mi je to prvi film budući da mi je Tanović pružao veliku podršku – pojasnila je Vuković.

Film je snimljen za 21 dan, u rekordnom roku, te Vuković kaže da je snimanje bilo prilično dinamično i da za neke scene koje su zahtijevale više vremena za snimanje nije bilo mogućnosti, što je mogao biti slučaj da su bili normalniji uvjeti.

– To se meni tako čini iz priča iskusnijih glumaca, jer ja do sada nisam imala iskustvo rada na filmu. Isto je i s pandemijom jer ne mogu uporediti snimanje prije pandemije i sada – podvukla je.

Kaže da joj je bio veliki izazov raditi na filmu budući da se to razlikuje od rada u teatru prije svega zbog redoslijeda i načina snimanja koje se ne dešava u kontinuitetu.

Da je ovu ulogu radila u pozorištu bilo bi lakše, napominje, jer bi imala razvoj radnje od početka do kraja. Na filmu je, kaže, prvo snimala scenu sukoba, a potom scenu prvog susreta.

– To mi je bilo izazovno da se organiziram. Imala sam rokovnik gdje sam bilježila za svaku scenu šta je prije, a šta poslije u radnji filma, kakvo je osjećanje i šta radim u sceni kako bih se mogla podsjetiti gdje sam u kojem trenutku u filmu jer nema kontinuiteta u snimanju – pojasnila je Vuković.

Smatra da se u nekim scenama bolje snašla dok je iz nekih naučila da može biti bolja.

Ovaj film za nju je kao njeno dijete zbog čega joj je i teže prihvatiti kritiku na film, a priznala je da je imala i tremu prije nego je premijerno pogledala film na Festivalu jer ranije za to nije imala priliku.

Igrani film “Deset u pola” reditelja Danisa Tanovića premijerno je prikazan na otvaranju ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala.