Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ekonomski fakultet UNSA i Klas potpisali memorandum o saradnji

Ekonomski fakultet UNSA i Klas potpisali memorandum o saradnji

Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu (EFSA) i bosanskohercegovačka prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo danas su potpisali memorandum o saradnji.

Sporazumom na neodređeno vrijeme regulisano je gostovanje profesora i studenata EFSA kompaniji Klas, kao i gostovanja eksperata iz Klasa nastavnim predmetima na Ekonomskom fakultetu. Također, studenti ekonomije učestvovat će u tamičenju izrade najboljih naučno-istraživačkih radova.

Kao rezultat memoranduma, dva studenta EFSA će krajem akademske 2015./16. godine dobiti mogućnost da obavljaju pripravnički staž i steknu svoje prvo radnu iskustvo u Klasu.

Da pomenuti vid saradnje predstavlja implementaciju ustaljene svjetske prakse istakao je dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Željko Šain. Prema njegovim riječima, EFSA je već duži period očekivao ovakav susret kako bi pokazao saradnju sa realnim sektorom.

“Prepoznali smo instituciju s kojom možemo prošiti naše aktivnosti. Fakultet činom potpisivanja ugovora postiže nekoliko ciljanih puteva i pravaca razvoja: nikada se nismo bavili samo teorijskim radom, bez dodira sa realnim sektorom, ovaj fakultet neće i ne može da egzistira, da naši studenti imaju dio prakse u nekoj firmi, nijedan ne može završiti fakultet dok ne bude u praksi”, kazao je Šain.

Eksperti Klasa će, kako je istakao, pomoći studentima u nadopuni praktičnog znanja teorijskom.

“Fakultet želi napraviti oblik saradnje da naši studenti mogu obavljati praksu, učiti kako se primjenjuje znanje, da naši istraživači mogu istraživati pitanja u biznisu, da zamolimo eksperte iz prakse da dođu na fakultet i prenose praktična znanja studentima jer znanja nikada dosta. Dogovorili smo se da istaknuti stručnjaci dolaze ovdje na naše časove, da oni kao eksperti iz prakse prenose konkretna znanja studentima, jer bez vještina nije zamisliv život. Sretan sam što je došao ovaj dan”, zaključio je Šain.

Kompanija Klas, koja pripada Grupaciji “As”, postala je lider u proizvodnji hrane u BiH, a svoj uspjeh duguje znanju svojih uposlenika, kazao je generalni direktor kompanije Klas Rusmir Hrvić.

“Da ovo danas ne bi bio samo protokol, obavezali smo se da ćemo svake godine primiti dva studenta sa dekanove liste na pripravnički staž u Klasu, zatim ćemo investitrati u jednu salu za predavanje, koju ćemo opremiiti. Profesori će doći na edukaciju naših uposlenika, a i naši menadžeri će doći na fakultet kako bi prenijeli znanje studentima, da im pomognemo da dobiju praktična znanja. Hvala fakultetu što je u nama prepoznao partnera”, rekao je Hrvić.