Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Elektroprijenos” ne pogađaju sankcije evropske Energetske zajednice

elektroprenos

Pozitivno poslovanje „Elektroprijenosa BiH“ treba da bude nastavljeno, rečeno je danas nakon sastanka generalnog direktora te bh. kompanije za prijenos električne energije Mate Žarića i ministra industrije, energetike i rudarstva RS-a Petra Đokića.

Žarić je ukazao da u narednom periodu predstoji usvajanje novog zakona o električnoj energiji, te da se istraje na putu koji traži evropska Energetska zajednica.

Razgovarano je i o sankcijama evropske Energetske zajednice te ocijenjeno da se posljedice neće osjetiti, budući da će ovo preduzeće sve potrebno ispoštovati vlastitim investicijama.

Žarić je istakao i da će „Elektroprijenos BiH“ nastaviti pozitivno poslovanje, zahvaljujući razumijevanju akcionara, entitetskih vlada.

I ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a je dodao da je važno da ovo preduzeće nastavlja aktivnosti razvoja sistema i interkonekciju prema državama u okruženju.

Komentarišući protivljenje Demokratskog narodnog saveza, stranke koja je u vladajućoj koaliciji u RS-u, da se državne akcije u Rudniku željezne rude „Ljubija“ prodaju izraelskoj firmi, Đokić je rekao da ta prodaja nije pitanje koalicije „već razvoja i dugoročnog interesa RS-a“.

-Ako se DNS tome protivi, šta možemo. Oni imaju svoj stav i ako ostanu pri njemu, mi ćemo dati i drugim poslanicima mogućnost da se izjasne. Svi mogu glasati za ili protiv – naveo je Đokić.

Potvrdio je i da je na sjednici Vlade jedan ministar iz DNS-a bio protiv prodaje „Ljubije“ kompaniji “Izraeli investment grupa Commonwealth of Dominica”.

Iznenađen je i negativnim stavom “ArcelorMittala” o ovoj Vladinoj odluci, jer je spomenuto preduzeće prihvatilo javni postupak i u njemu učestvovalo, ali njihova ponuda nije prošla.