Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poljoprivredno-prehrambeni sektor

EU4BusinessRecovery predstavio “Smjernice za zaštitu od COVID-19 na radnom mjestu”

001 UNDP seminar COVID19 zastita Vlasic photo Sulejman Omerbasic

Smjernice su izrađene na osnovu međunarodnih preporuka i lokalnih propisa u BiH koji se odnose na sigurnost, zaštitu na radu i zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, kao i na osnovu naredbi i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, akata Republičkog štaba za vanredne situacije Republike Srpske i naredbi Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta, uvedenih nakon epidemije novog koronavirusa kako bi se zaustavilo njegovo širenje

Povodom Međunarodnog dana zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, jučer je na Vlašiću u organizaciji Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP u BiH) a u okviru EU4BusinessRecovery koji finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, održana prezentacija „Smjernica za zaštitu od COVIDA-19” na radnom mjestu u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

Dvodnevnom susretu prisustvuju predstavnici relevantnih institucija i pružaoci usluga u oblasti zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, dok su Smjernice proizvod rada stručne podrške Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP-a) i interdisciplinarne radne grupe sastavljene od institucija i organizacija nadležnih za usvajanje i provođenje mjera  zaštite na radu na različitim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

Također, Smjernice su izrađene na osnovu međunarodnih preporuka i lokalnih propisa u BiH koji se odnose na sigurnost, zaštitu na radu i zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, kao i na osnovu naredbi i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, akata Republičkog štaba za vanredne situacije Republike Srpske i naredbi Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta, uvedenih nakon epidemije novog koronavirusa kako bi se zaustavilo njegovo širenje.

„S obzirom na veliki broj zaposlenih u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, specifičnost i opći značaj ovog sektora, posebnu pažnju treba posvetiti segmentu sigurnosti i zaštite zdravlja na radu od COVIDA-19, s ciljem održavanja proizvodnje i kontinuiteta snabdijevanja prehrambenih proizvoda visokog kvaliteta. U tom smislu, smjernice integriraju protokole sigurnosti i zaštite na radu u novo radno okruženje povezano sa COVIDOM-19.“ istakla je Željka Vidović, menadžerica projekta EU4BusinessRecovery.

Predstavljene smjernice su informativnog karaktera, izrađene kako bi se identificirali i sveli na najmanju moguću mjeru rizici vezani za rad u poljoprivredno-prehrambenom sektoru i osiguralo sigurno radno okruženje u uvjetima COVIDA-19. U narednom periodu,  Evropska unija će kroz projekat EU4BusinessRecovery dodijeliti bespovratna sredstva kako bi podržala investicije bh. kompanija u mjere unapređenja zaštite zdravlja i  sigurnosti na radu.

EU4BusinessRecovery ima za cilj smanjenje posljedica izazvanih pandemijom COVID-19 na poljoprivredna i turistička preduzeća, mikro, mala i srednja preduzeća (MMSP) u metalnom i drvnom sektoru i sektoru tekstila, odjeće i obuće, te na preduzetnike i poljoprivrednike. Projekat zajednički realiziraju Međunarodna organizacija rada (International Labour Organization – ILO), Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) i Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP).