Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

valute

Euro ponovo ojačao u odnosu na dolar na svjetskom tržištu

euro novac

Američka je valuta oslabila u odnosu na evropsku, pa je cijena eura dostigla 1,0032 dolara, dok je jučer iznosila 0,9997 dolara

Vrijednost dolara na valutnom tržištu djelomično je opala sa najvišeg nivoa koji je dosegla u zadnjih 20 godina, prenosi Sky News.

Indeks dolara, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 108,70 bodova, dok je jučer u ovo vrijeme iznosio 108,85 bodova.

Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 138,60 jena, kao i jučer u ovo doba.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na evropsku, pa je cijena eura dostigla 1,0032 dolara, dok je jučer iznosila 0,9997 dolara.

Jačanje eura posljedica je očekivanja da će Evropska centralna banka u septembru povećati kamatne stope i to jače nego što se procjenjivalo, za 0,75 postotnih bodova.

Cijene nafte su blago porasle, nakon što su jučer potonule više od pet dolara jer se berzovni trgovci plaše da će usporavanje rasta ekonomija izazvati slabljenje potražnje za ‘crnim zlatom’.

Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 48 centi, na 99,79 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 65 centi, na 92,28 dolara.