Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pobjednici na brojnim tenderima

Firme rođaka Dragana Čovića i osobe bliske Miloradu Dodiku dobile posao od Vijeća ministara!

covic – dodik – pixsell

Obje ove firme pobjeđuju na brojnim tenderima državnih i entitetskih institucija i preduzeća

Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH kojeg predvodi Zoran Tegeltija (SNSD) u proteklim danima izdašno je potpisivao odluke o izboru najpovoljnijih ponuđača za nekoliko vrsta usluga. Dana 23. avgusta donesena je odluka kojom se za nabavku prostora za diskove dodijeljuje konzorcijumu kojeg čine Lanaco d.o.o. Banja luka i Katarina d.o.o. Mostar. Za ovaj posao navedeni konzorcij će dobiti 129.996 KM.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Inače, direktor Lanaca je Nebojša Ninić, jedan od osnivača SNSD-a koji slovi za osobu blisku predsjedniku ove stranke Miloradu Dodiku. Firma Katarina iz Mostara je u vlasništvu Milenka Čovića, rođaka predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Faksimil Odluke o dodjeli posla kompanijama Lanaco i Katarina

Obje ove firme pobjeđuju na brojnim tenderima državnih i entitetskih institucija i preduzeća. Tako je Lanaco, kada je riječ o državnim institucijama, u proteklom periodu između ostalog potpisala ugovore za niz usluga sa Ministarstvom finansija BiH, Ministarstvom za ljudska prava BiH, Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Nije prvi put da od Generalnog sekretarijata Vijeća ministara dobijaju poslove. Još jedan ugovor težak 89.949 KM dobili su 29. avgusta, a u martu ove godine potpisali su dva ugovora vrijedna oko 70.000 KM.

I firma Katarina d.o.o. Mostar je i ranije od Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH dobijala ugovore, a posljednji put u aprilu ove godine u vrijednosti od oko 5.000 KM.

Poslovi koje je dobila kompanija Katarina

Prema pisanju Inforadara iz prošle godine, Katarina je za šest godina dobila ukupno 53 tendera u vrijednosti od čak 7,8 miliona KM. Mahom je riječ o federalnim odnosno kantonalnim institucijama i preduzećima.

Lanaco zajedno sa Prointerom redovno dobija tendere od institucija u RS-u. Prema pisanju Žurnala, samo u 2017. godini su na IT tenderima javnih preduzeća i institucija dobili 74 tendera vrijedna 25 miliona KM.

Poslovi koje je dobila kompanija Lanaco

Lanaco je prema podacima s Portala javnih nabavki do sada ukupno pobijedio na 1.231. tenderu ukupne vrijednosti od 166.905.629 KM. Katarina je na 658 tendera dobila ukupno 16.017.107 KM.