Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

međunarodna agencija

Inspektori IAEA iz Kijeva odlazi u Zaporožje

nuklearna elektrana zaprozje – DPA – PIXSELL

– Konačno smo krenuli – izjavio je čelnik IAEA Rafael Grossi, koji je doputovao u Kijev u ponedjeljak s 13-članim timom, novinarima prije nego što je napustio ukrajinsku prijestolnicu

Tim predvođen čelnikom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) krenuo je iz Kijeva u srijedu ka nuklearnoj elektrani u južnoj Ukrajini pod ruskom kontrolom koja je izazvala zabrinutost širom svijeta.

Elektrana Zaporožje, najveća u Evropi, na liniji je fronta između ruskih i ukrajinskiih snaga, i u regiji koja je u više navrata granatirana u posljednjim danima, dok se dvije strane međusobno optužuju za napade.

– Konačno smo krenuli – izjavio je čelnik IAEA Rafael Grossi, koji je doputovao u Kijev u ponedjeljak s 13-članim timom, novinarima prije nego što je napustio ukrajinsku prijestolnicu.

Grossi je kazao da inspektori planiraju da provedu “nekoliko dana” u elektrani i da će nakon toga podnijeti izvještaj.

Elektrana je pod okupacijom ruskih vojnika od marta, i Ukrajina optužuje Rusiju da je poslala stotine vojnika i uskladištila je municiju u njoj.

Ukrajina je prvobitno strahovala da će posjeta IAEA Zaporožju legitimizirati rusku okupaciju postrojenja, prije nego što je konačno podržala ideju slanja misije.

Ukrajina, međutim, insistira da bi misija trebala otputovati iz teritorije pod ukrajinskom kontrolom, što znači da će inspektori morati da prelaze liniju fronta uz sigurnosne garancije od obje strane.

– Rusija, nažalost, nije prekinula svoje provokacije tačno u pravcima u kojima se misija treba kretati kako bi stigla do elektrane – izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom dnevnom obraćanju naciji u utorak nakon sastanka s Grossijem.

– Nadam se da će tim IAEA biti u stanju da započne s radom – dodao je on, nazivajući situaciju u elektrani “ekstremno prijetećom”.

– Okupatori nisu napustili elektranu, oni nastavljaju s bombardovanjima i ne povlače oružje i municiju s te lokacije. Oni uznemiravaju naše osoblje. Rizik od nuklearne katastrofe zbog ruskih akcija nije popustio ni za sat – kazao je ukrajinski čelnik.

– Trenutna i potpuna demilitarizacija Zaporožja je neophodna – dodao je.

U međuvremenu su intenzivirane borbe širom obližnjih regija Herson i Donbas, rekao je Zelenski, prenosi AFP.