privredna komora fbih

Evropska sedmica mobilnosti: Od Sarajeva do Bihaća s električnim Nissan Leafom

europska_mobilnost

U kontekstu nove “Platforme za nisko-karbonski urbani razvoj u Unsko-sanskom kantonu” koju organizuje Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti – ENERGIS i Fond za zaštitu okoliša FBiH, direktor Sektora za energetiku PKFBiH Armin Hodžić na konferenciji je istaknuo nužnost podizanja svjesti i poduzimanja aktivnosti u ostvarenju ugljenički-neutralnog okruženja, gdje Udruženje za elektromobilnost želi biti primjer i zagovornik promjena u pristupačnosti transporta nulte emsije

Udruženje za elektromobilnost pri Privrednoj komori FBiH (PKFBiH) simbolično je obilježilo Evropsku sedmicu mobilnosti putovanjem automobilom sto posto električni Nissan Leaf, na dionici Sarajevo-Bihać-Bosanska Krupa – Bihać-Sarajevo

Ovogodišnja tema Evropske sedmice mobilnosti, koja se obilježava od 16. do 22. septembra, bila je „Nulta emisija zagađenja za sve“.

Tema odražava ambiciozne ciljeve ugljenički-neutralnog kontinenta do 2050. godine, kako ih je postavila Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, predstavljajući evropski zeleni dogovor. Osim toga, ovogodišnja tema Evropske sedmice mobilnosti ima za cilj naglasiti važnost pristupačnosti transporta nulte emisije, te promovisati i podsticati građane, privredne subjekte i donosioce odluka vladajućih struktura na poduzimanje koraka ka ostvarenju dugoročnog cilja – ugljenički- neutralnog kontinenta.

U kontekstu nove “Platforme za nisko-karbonski urbani razvoj u Unsko-sanskom kantonu” koju organizuje Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti – ENERGIS i Fond za zaštitu okoliša FBiH, direktor Sektora za energetiku PKFBiH Armin Hodžić na konferenciji je istaknuo nužnost podizanja svjesti i poduzimanja aktivnosti u ostvarenju ugljenički-neutralnog okruženja, gdje Udruženje za elektromobilnost želi biti primjer i zagovornik promjena u pristupačnosti transporta nulte emsije.

Ovom prilikom predstavljen je sto posto električni Nissan Leaf, te organizovana testna vožnja.

Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić, kao jedan od test vozača, kazao je kako dodatnu sigurnost i komfor pri vožnji pruža unutrašnjost vozila, koja je dizajnirana tako da, osim po izgledu mjenjača, nije moguće na prvu reći da se radi o električnom automobilu. Iz Prijedora su se pridružili i predstavnici kompanije Cromex d.o.o. koja je proizvela prvi bosanskohercegovački ekološki prihvatljiv motocikl Torini, saopćeno je iz PKFBiH.