Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fabrika cementa Lukavac postigla svjetski ekološki standard

Fabrika cementa Lukavac predvodnik u korištenju alternativnih goriva

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, uime premijera Federacije BiH Fadila Novalića, čestitala je Fabrici cementa Lukavac (FCL) na doprinosu koji daje BiH i postignutom uspjehu povodom 15 godina od uspješne privatizacije ove kompanije.

– Ovo je modernizovana fabrika u kojoj se postigao najveći svjetski ekološki standard. Vlada Federacije BiH i Federalno ministarstvo okoliša i turizma je tu da pruži potpunu podršku ovoj vrsti investitora – kazala je danas Đapo na manifestaciji “Dani otvorenih vrata” upriličenoj u prostorijama fabrike.

Svoje proizvode, dodala je, fabrika je plasira na evropsko tržište te ostvaruje profit “zbog čega strani investitori i jesu ovdje”.

– Korist koju od toga ima BiH jeste otvaranje novih radnih mjesta, uvoz novih tehnologija i znanja koje imamo u proizvodnji. Ovako odgovorni investitori prema radnicima, uposlenicima i lokalnim zajednicama su investitori koje podržava Vlada Federacije BiH – naglasila je Đapo.

Fabrika cementa 2001. godine postala je članicom poslovne grupacije “Asamer” iz Austrije, čija su strateška ulaganja i modernizacija fabriku učinili najvećim proizvođačem cementa u zemlji.

Tako je danas jedna od tehnološki najsavremenijih cementara u Evropi, koja ispunjava sve standarde Evropske unije o pitanju kvaliteta proizvodnje i ekologije.

Generalni direktor FCL-a Izet Imamović na manifestaciji je prezentirao dosadašnje uspjehe i predstavio plan poslovanja, te najavio da trenutna investicija iznosi 10 miliona eura, gdje se velika pažnja posvećuje unapređenju ekologije i energetskih vještina.