Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Februarske cijene u BiH povećane za 0,3 posto

kupovina

Februarske cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, veće su za 0,3 posto u odnosu na januar.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 1,1 posto, odjeća i obuća, kao i zdravstvo za 0,1 posto, a prevoz za 0,4 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Alkoholnia pića i duvan, stanovanje i režijski troškovi, te komunikacije u prosjeku su jeftiniji 0,1 posto, namještaj i aparati za domaćinstva za 0,3 posto, a ostala dobara i usluge za 0,6 posto.

Nivo cijena u februaru u odnosu na isti mjesec prošle godine viši je za 1,2 posto.

Prosječni rast cijena od 0,2 posto zabilježili su hrana i bezalkoholna pića, alkoholna pića i duvan za 4,1 posto, stanovanje i režijski troškovi za jedan odsto, zdravstvo za 0,3 posto, obrazovanje za 0,7 posto, prevoz za 9,5 posto, rekreacija i kultura za 1,1 posto, te restorani i hoteli, i ostala dobra i usluge za 0,3 posto.

Prosječni pad cijena u februaru u odnosu na isti mjesec prošle godine zabilježenili su odjeća i obuća za devet odsto, te namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 1,5 posto.