Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gigant “Toshiba” se uskoro gasi?

toshiba

Toshiba je prijavila svoje zakašnjele finansijske rezultate, upozoravajući da je opstanak ove kompanije u opasnosti, javlja BBC.

Ovaj tehnološki i građevinski gigant prijavio je gubitak od 532 milijarde jena (4,8 milijardi dolara) za period od aprila do decembra.

Međutim, ovi rezultati nisu potvrđeni od revizora ove firme.

Posljednji finansijski rezultati su već dvaput odgađani zbog čega raste mogućnost da bi Toshiba mogla biti izbačena s Tokijske berze.

Predsjednik Toshibe Satoshi Tsunakawa izvinio se za probleme s kojima se firma suočava i nazvao odluku revizora da ne odobre finansijski izvještaj “istinski žalosnom”.

Toshiba se u posljednjih par godina suočava s nizom teškoća. Nekoliko članova uprave dalo je ostavke 2015. godine nakon skandala s lažnim prikazivanjem sedmogodišnjeg profita ove firme.

U januaru ove godine postalo je jasno da je Toshibina američka podružnica Westinghouse koja se bavi proizvodnjom nuklearne energije u finansijskim problemima, te je u martu započela stečajni postupak.

Tajvanski proizvođač elektronike Foxconn saopćio je da bi bio spreman platiti do 27 milijardi dolara za Toshibin biznis s kompjuterskim čipovima, međutim to nije bilo dovoljno za rješavanje Toshibinih teškoća.

Revizori firme odbili su potpisati finansijske izvještaje, što je rezultiralo odgađanjem njihove objave dva puta.

Sada, kad su součeni s krajnjim rokom, iz kompanije su odlučili objaviti rezultate bez odobrenja revizora.