Računari

Toshiba

Posrnuli tehnološki gigant prestaje s proizvodnjom laptopa

12/08/2020

Japanski proizvođač je nakon odluke o prestanku proizvodnje ostatak dionica svog odsjeka za računare prodao kompaniji Sharp

Toshiba je tiho zatvorila svoj odsjek za prizvodnju prijenosnih računara, stavivši tačku na ovo poglavlje svog poslovanja nakon 35 godina.

Ova kompanija je prije dvije godine Sharpu prodala 80,1% udjela u proizvodnji PC računara za 36 miliona dolara, nakon čega je Sharp to preimenovao u “Dynabook”. Preuzimanje je zaključeno, nakon što je i preostalih 19,9% dionica promijenilo vlasnika.

“Rezultat ovog transfera je potpuno vlasništvo ‘Dynabooka’, koji je odsad u cjelosti pod vlasništvom Sharpa”, objavili su iz kompanije Toshiba.

Prvi Toshibini laptopi 1985. godine su imali, za to vrijeme, moćne T1100 baterije koje se mogu mijenjati, mjesto za floppy-disk i 256 KB memorije. Cijena uređaja je sredinom osamdesetih iznosila oko 2.000 američkih dolara.

Toshiba je devedesetih i ranih dvijehiljaditih bila na samom vrhuncu, ali dolaskom sve većeg broja novih igrača, njihova ograničena ponuda uzrokovala je pad popularnosti.

U trenutku prodaje Sharpu Toshiba je prodavala 1,4 miliona laptopa godišnje, a 2011. godine je prodala 17,1 milion uređaja, prenosi Reuters.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.