Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gluhić: Tuzlanski kanton poželjna turistička destinacija

panonika

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK-a Mirsad Gluhić izjavio je za Fenu uoči “Turističkog foruma 2017”, koji će sutra biti održan u Tuzli, da se, kao ni druge djalatnosti, ni turizam ne može stihijski razvijati jer su zemlje koje su ostvarile značajan rast u toj oblasti dokaz da to nije bilo slučajno već dobro osmišljeno i planirano.

Dodao je da je za unapređenje turističke djelatnosti potreban sistemski pristup poboljšanju politike u turizmu na svim nivoima vlasti da bi bili stvoreni što bolji uvjeti za domaće i strane investitore te olakšano poslovanje postojećih subjekata u turizmu.

Gluhić je naveo da su prepreke koje koče razvoj turizma u BiH nestabilne političe i sigurnosne prilike, nerazvijena saobraćajna infrastruktura i nepovoljna porezna politika, ali i odsustvo uvezane turističke ponude, strateškog planiranja, sistemskog praćenja razvoja turizma i stalnog obučavanja osoblja.

– Zbog svega spomenutog nameće se potreba organiziranja skupova na kojim bi turistički radnici, te predstavnici javnog i privatnog sektora imali priliku da na jednom mjestu razmijene iskustva, potrebe i prijedloge radi zauzimanja najboljeg kursa na putu razvoja turizma u BiH – rekao je Gluhić.

Istakao je da Tuzlanski kanton kao najmnogoljudniji kanton u FBiH, rudarski bazen, nekada središte hemijske industrije, mada raspolaže velikim brojem turističkih resursa i bogatim kulturno-historijskim naslijeđem, nema turističku tradiciju jer tom sektoru nije posvećivano dovoljno pažnje.

Po njegovim riječima, u današnjim prilikama turizam se nameće kao vrlo perspektivna grana privrede i uz podršku svih zainteresiranih strana može značajno, ako ne i u potpunosti nadoknaditi pad industrijske proizvodnje u odnosu na period od prije 30 godina.

Istakao je da postoji mogućnost za stvaranje atraktivne turističke destinacije otvaranjem brojnih avionskih linija na aerodromu u Tuzli koji doživljava ekspanziju, te da turizam u BiH ima svoj značaj, svoje planove i svoje perspektive i na tome će predstojeći Turistički forum biti fokusiran.

– Potrebno je sagledati šta je dosad urađeno i gdje smo sada i šta nam predstoji kad je turizam u pitanju. BiH je sa svojim brojnim prirodnim bogatstvima i bogatim kulturno-historijskim naslijeđem posebno privlačna stranim turistima, a i u TK-u je zabilježen rast broja posjetilaca za oko 20 posto u odnosu na 2016. Ipak, ti rezultati su daleko ispod očekivanja s obzirom na potencijale kojim raspolažemo – kazao je.

Precizirao je da je po podacima Svjetske turističke organizacije prošle godine u svijetu zabilježeno 1,3 milijarde međunarodnih posjeta, što predstavlja porast od 3,6 posto u odnosu na godinu ranije, da je svaki deseti radnik u svijetu vezan za turizam, a do 2030. se predviđa broj posjeta do dvije milijarde.

Rekao je da su turističkoj djelatnosti na raspolagnju sva prirodna bogatstva određene zemlje, a sektor turizma je povezan s mnogim drugim uslužnim i proizvodnim djelatnostima.

– Turizam utječe na razvoj države, na povećanje priliva stranih investicija i stranog kapitala što je od suštinskog značaja za svaku zemlju, a njegov uspjeh u najvećoj mjeri zavisi od političke i ekonomske stabilnosti, kvaliteta putne infrastrukture i razvijenosti informatičkih usluga. Iako se ovim pitanjem trebaju baviti viši nivoi vlasti, Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK-a prepoznalo je značaj turizma kao privredne grane broj jedan i potrebu organizacije ovakvog skupa – istakao je.

U okviru foruma bit će organizirane panel diskusije u kojima će panelisti učesnike upoznati o problematici institucionalnog i zakonskog okvira kao preduvjeta za razvoj turizma u Federaciji BiH i Tuzlanskom kantonu, kao i perspektivama razvoja specifičnih vrsta turizma na području Tuzlanskog kantona.

Također, na forumu će biti predstavljeni i pozitivni primjeri iz prakse, načini stvaranja priznatih i poznatih turističkih brendova iz Bosne i Hercegovine i iz šireg regiona.

Na skupu će biti dodijeljena i priznanja najuspješnijim projektima u turizmu ili općini s najboljom turističkom ponudom u Tuzlanskom kantonu.