Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dr. Danijela Martinović

Godišnji sastanak EBRD-a dobra prilika za mala i srednja preduzeća u BiH

objava

Pored malih i srednjih preduzeća, naglašava dr. Martinović, u fokusu će biti i pitanja koja se odnose na regionalne klasterizacije, lance vrijednosti, bolje korištenje novčanih fondova, prvenstveno IPA fondova za međuregionalnu saradnju

Mala i srednja preduzeća u BiH, ali i u svim drugim tranzicijskim zemljama, pogotovo zemljama Zapadnog Balkana, imaju problem sa dolaskom do finansijskih sredstava, ističe dr. Danijela Martinović, profesorica Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i nekadašnja predsjedavajuća Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

„Banke u osnovi većinu tih projekata i programa smatraju visokorizičnim tako da, čak i ako im daju kredite, radi se o visokim kamatnim stopama i značajnim sredstvima kolaterala. Ta sredstva rizičnog kapitala koja daje EBRD predstavljaju jedan od načina lakšeg dolaska do finansijskih sredstava malih i srednjih preduzeća”, naglašava dr. Martinović.

Upravo će u tom kontekstu, cijeni profesorica Martinović, Godišnji sastanak EBRD-a u Sarajevu otvoriti niz tema i pitanja. Predstavnici bh. preduzeća, mali i srednji privrednici, imaju priliku vidjeti sve potencijale i finansijska sredstva koja su dostupna, te uvidjeti kakvu sve ekspertsku pomoć i tehničku podršku mogu iskoristiti.

“Dakle, u mogućnosti su da međusobno razmijene iskustva, a mogu iskoristiti i ona od predstavnika EBRD-a”, cijeni dr. Martinović.

Pored malih i srednjih preduzeća, naglašava dr. Martinović, u fokusu će biti i pitanja koja se odnose na regionalne klasterizacije, lance vrijednosti, bolje korištenje novčanih fondova, prvenstveno IPA fondova za međuregionalnu saradnju. Također, kaže dr. Martinović, veoma je značajan i poseban fond EBRD-a koji se odnosi na program takozvanih rizičnih ulaganja.

“Što se pak tiče malih i srednjih preduzeća, u budućnosti će u fokusu biti finansijska sredstva kao i tehnička finansijska i ekspertna podrška koja bi se trebala pružiti tom sektoru malih i srednjih preduzeća, kako bi unaprijedili svoju proizvodnju i digitalizirali se, odnosno kako bi postali konkurentni ne samo na tržištu BiH nego i na regionalnim tržištima. Mislim da je to zaista jedan dobar korak”, kaže dr. Martinović.

Isto tako, navodi profesorica Martinović, u fokusu Konferencije EBRD-a u Sarajevu će biti takozvana 4.0 industrija, odnosno razgovarat će se i o kibernetizaciji, automatizaciji malih i srednjih preduzeća.

“To je nešto što je aktuelno u svjetskim okvirima, ali nije do sada bilo aktuelno u BiH, u smislu da nemamo dovoljno preduslova za implementiranje zahtjeva industrije 4.0. Ali, mislim da je IT sektor jedan od vodećih sektora u BiH, odnosno sektor koji ima potencijal za rast. U osnovi, informatički sektor u BiH se razvija od 7 do 10 posto godišnje”, kaže dr. Martinović.

Podsjećamo, 7., 8. i 9. maja ove godine, BiH će biti zemlja domaćin jednog od najznačajnijih događaja u posljednje dvije decenije, Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a, kao i drugih paralelnih aktivnosti poput investicijske konferencije i biznis foruma.

Procjenjuje se da će BiH tim povodom ugostiti više od 2.000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, investitora, visokih vladinih zvaničnika (guverneri EBRD-a, ministri finansija, ekonomije, trezora ili Centralne banke) te predstavnika organizacija civilnog društva, a svi zainteresirani detalje o samom događaju, na kojem ćemo svijetu prezentovati bogatstvo svih bh. različitosti („Power of Diversity“), mogu pronaći na linku.