SAD

Gotovo 50.000 uposlenika General Motorsa stupilo u štrajk

General Motors

Radnici su zatvorili 33 proizvodna pogona u devet država širom Sjedinjenih Američkih Država, kao i 22 skladišta za dijelove

Više od 49.000 uposlenika američkog automobilističkog koncerna General Motorsa stupilo je u ponedjeljak u štrajk nakon što su propali pregovori između kompanije i sindikata radnika o novom ugovoru i uslovima rada, prenosi Anadolu Agency (AA).

Radnici su zatvorili 33 proizvodna pogona u devet država širom Sjedinjenih Američkih Država, kao i 22 skladišta za dijelove.

Nije poznato koliko će štrajk trajati, a riječ je o prvom ovih razmjera koji pogađa kompaniju General Motors od 2007. godine. Tada je za dva dana štrajka kompanija izgubila 300 miliona dolara.

Iz sindikata navode da je štrajk trenutno jedino rješenje jer su obje strane daleko u pregovorima o novom četvorogodišnjem ugovoru.

Iz General Motorsa su naveli da su ponudili sedam milijardi dolara za povećanje plata, što bi rezultiralo i otvaranjem novih 5.400 pozicija koje bi preuzeli trenutni uposlenici.

Prethodni četvorogodišnji ugovor sindikata radnika s kompanijom istekao je u subotu naveče, a u ponedjeljak u deset sati po lokalnom vremenu predviđen je nastavak pregovora.

U međuvremenu, automobilska industrija SAD-a bilježi pad prodaje i povećanje troškova zbog investicija u električna vozila.