Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Higracon odlučan da gradi HE Kruščica 2 ili da namiri nastalu štetu

7855

Firma Higracon d.o.o., koja je vlasnik koncesije za izgradnju male hidroelektrane “Kruščica 2” na rijeci Kruščici, općina Vitez, izdate od Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK 1. oktobra 2012., ima sve potrebne dozvole za gradnju hidroelektrane “Kruščica 2”, kazao je u izjavi za Fenu direktor firme Higracon d.o.o. Sarajevo Armin Hadžialić.

Po njegovim riječima, želja firme Higracon je da, u skladu s planiranim aktivnostima, i poštujući zakonske propise na osnovu izdatih dozvola i prikupljene dokumentacije, krene u realizaciju projekta izgradnje male hidroelektrane “Kruščica 2”.

“Ako ne budemo u mogućnosti to realizirati i početi s radovima, a kako ne bismo pretrpjeli veće štete od već postojećih koje svakim danom odgađanja postaju veće i veće, iskoristit ćemo sva legalna sredstva ne samo da nadoknadimo nastalu štetu već i da krivci za navedeno budu na odgovarajući zakonski način kažnjeni uz snošenje kaznenih posljedica”, upozorio je Hadžialić.

Podsjetio je da je “obim korištenja koncesije po ugovoru za hidroelektranu instalirane snage 478 kW, godišnje proizvodnje 2,2 GWh”.

Istakao je da je na zahtjev investitora, Higracon d.o.o. Sarajevo od 1. oktobra 2012. do 15. septembra 2016. firma ishodovala sve potrebne dozvole za gradnju MHE “Kruščica 2”.

“Istovremeno, u skladu sa zakonskim okvirima posjeduje urbanističku, okolišnu, vodnu, energetsku i građevinsku dozvolu i sve ostale popratne dokumente koji su potrebni za izvršenje planiranih radova i aktivnosti. Predugovor o otkupu električne energije za postrojenja koja su na listi čekanja između Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju i Higracona d.o.o. Sarajevo zaključenje u maju 2017.”, precizirao je Hadžialić.

U toku ishodovanja, odnosno osiguranja dozvola, kako je kazao, uložen je značajan trud i rad na održavanju dvosmjerne i otvorene komunikacije s MZ Kruščica.

“Uplaćena su sredstva za izgradnju ulične rasvjete od 10.000 KM te smo se odazvali na humanitarne akcije prikupljanja sredstava, u skladu s našim mogućnostima. Navedenim ugovorom i saradnjom s nama, MZ Kruščica potvrdila je još jednom svoju saglasnost na izgradnju i postavku MHE Kruščica 2”, kazao je.

Jedan od učesnika protesta protiv izgradnje hidroelektrane na rijeci Kruščici, stanovnik MZ Kruščica Muris Đelilović kazao je kako se građani tog mjesta protive izgradnji mini hidroelektrana i da “nema šanse da dođe do izgradnje hidroelektrane”.

“Razlog što se protivimo izgradnji je taj što su planina i rijeka Kruščica bile pod Turističkom zajednicom, a prethodne vlasti su sada preokrenule to u industrijsku zonu. Planina Krušica je već 1969. godine dala koncesiju vodovodu Zenica i Vitez da se napaja i pored te koncesije mislim da se više koncesija ne može izdavati na ovom ekološkom minimumu iz 1969.”, kazao je Đelilović.

Stanovnici Kruščice smatraju da bi izgradnju hidroelektrana uništila rijeku Kruščicu, kao i turistički potencijal ovog područja.

Mještani naglašavaju da područje Kruščice, osim što je označeno kao turistički potencijal, godinama služi i kao izletište stanovnicima Viteza, a odlikuje ga čista i pitka voda.