Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

krah ruske banke

HPB preuzeo Sberbank u Hrvatskoj, NLB u Sloveniji

l_45a0870c19bc92b4df8d3567399a77e7

U Hrvatskoj je Sberbanku preuzela Hrvatska poštanska banka (HPB), dok je Sberbank u Sloveniji preuzela Nova Ljubljanska banka (NLB)

Nakon što je zbog zapadnih sankcija došlo u pitanje poslovanje ruske Sberbanke u evropskim zemalja, njezino poslovanje počele su preuzimati druge banke.

U Hrvatskoj je Sberbanku preuzela Hrvatska poštanska banka (HPB), dok je Sberbank u Sloveniji preuzela Nova Ljubljanska banka (NLB).

“Novac klijenata je ponovno siguran, a uvjeti poslovanja su nepromijenjeni. U srijedu, 2. ožujka, od 12 sati banka će otvoriti poslovnice za sve klijente i nastavlja redovno poslovanje kao dio HPB Grupe”, navodi se u priopćenju HPB-a.

Iz HPB su rekli kako su reagirali u iznimno kratkom roku kako bi omogućili hrvatskim građanima da slobodno raspolažu svojim sredstvima.

“Preuzimanjem Sberbanke jačamo buduću poziciju HPB-a na tržištu, a to je velika vijest i za naše zaposlenike i dioničare. Od danas, naši novi klijenti mogu nastaviti normalno koristiti sve financijske usluge, bez ograničenja i zato čestitam svima koji su dali sve od sebe kako bi se ova situacija riješila čim prije”, poručio je predsjednik Uprave HPB-a, Marko Badurina.

Slovensku Sberbanku iz ruske grupe Sberbank Europe kupit će Nova Ljubljanska banka (NLB), potvrdio je guverner slovenske središnje banke Boštjan Vasle.

“U kasnim večernjim satima pronađeno je zajedničko rješenje za Sberbank, što znači da će banka biti prodana drugoj banci koja već posluje u Sloveniji, a to je Nova Ljubljanska banka”, rekao je Vasle za Slovensku televiziju.

Dodao je da je tako brzo nađeno rješenje za banku koja je zadnjih dana imala ograničeno poslovanje i to tako da tako neće biti opterećene druge banke niti državni proračun.

Središnja banka u priopćenju je navela da će se za sve klijente Sberbanke Slovenija već od srijede poslovanje odvijati potpuno normalno.

“Stanovništvo će moći pristupati svojim računima, imati nesmetan dostup do svojih depozita, moći će obavljati platne transakcije, servisirati kreditne obveze i sve druge uobičajene usluge”, kazao je slovenski guverner, a prenosi Hina.