Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hypo banka privodi kraju proces konverzije ili zatvaranja kredita

hypo_banka_2

Hipo Alpe-Adria banka AD Banjaluka i Hipo Alpe-Adria banka DD uspješno privode kraju proces sprovođenja rješenja koje je klijentima, korisnicima kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima ponuđeno u martu ove godine.

Do danas je na nivou BiH, 71 odsto klijenata realizovalo ili je u završnoj fazi realizacije rješenja koje podrazumijeva umanjenje dugovanja uz konverziju ili uz zatvaranje kredita.

Na nivou Republike Srpske, u Hipo Alpe-Adria banci AD Banjaluka procenat realizacije rješenja je 83 odsto, dok je u Federaciji BiH u Hipo Alpe-Adria banci DD realizacija na nivou od 57 odsto.

“Ovim rješenjem se na relaciji banka-klijent, na uspješan način, rješava regionalni problem nastao porastom švajcarskog franka koji je za posljedicu imao uvećanje dugovanja po kreditima za klijente koji su odabrali finansiranje sa valutnom klauzulom u toj valuti”, saopšteno je iz Hipo banke.

Konverziju ili zatvaranje kredita uz značajan otpis dugovanja podržale su i nadležne institucije u BiH, jer ponuđeno rješenje ne ugrožava domaći bankarski sistem ni domaću ekonomiju.

Trošak koje su dvije Hipo banke u BiH do sada uknjižile na osnovu odobrenih umanjenja dugovanja je 26 miliona KM i u cijelosti su ga pokrili vlasnici banaka – američki fond Advent internešnel i Evropska banke za obnovu i razvoj.