Interes investitora za Međunarodni aerodorom Tuzla (VIDEO)

200918_TK_INTERES_INVESTITORA_U_MAT1

Na Međunarodnom aerodromu Tuzla (MAT) tokom osam mjeseci ove godine dostigli su vlastiti rekord po broju putnika, a samo u augustu je zabilježeno 64.000 putnika.

Povoljna lociranost i otvorena mogućnost za razvoj cargo saobraćaja, razlozi su više za povećani interes investitora.

– Sve aktivnosti i sva ulaganja u zadnje četiri godine koja su premašila 15 miliona KM su stvorili Aerodrom Tuzla jako atraktivnom kompanijom koja je u prilici da razgovara sa jačim investicijskim kućama. Također, moramo napomenuti da mi u ovom trunutku nemamo razriješenu unutrašnju legislativu što se tiče samih pravnih akata koje treba da ponudi Vlada TK, odnosno skupština TK, kako i na koji naćin ući u koncesiju sa pojedinim kompanijama – izjavio je direktor MAT-a Rifet Karasalihović.

U Sarajevu je nedavno okončana dvodnevna konferencija u organizaciji MMF-a koja je uz predstavnike aerodroma iz Beograda, Zagreba, Mostara, Sarajeva i Tuzle okupila predstavnike resornog državnog i federalnog ministarstva, a riječi je bilo o javno-privatnom partnerstvu u ovoj oblasti.

– Kao direktor MAT-a učestvovao sam i dao svoje prijedloge da, ukoliko imamo veoma zainteresovanih kompanija koje žele koncesiju, da na neki drugi način pristupimo saradnji sa tim kompanijama, odnosno sa dugoročnim obligacionim odnosima gdje mi u ovom trenutku imamo razriješenu pravnu legislativu – dodao je Karasalihović.

Dosad su interes za ulaganje u MAT, odnosno koncesiju pokazali privrednici iz Kine, Austrije i Turske.

– Razgovarali smo sa delegacijom iz Turske i oni su tražili da im pošaljemo podatke o MAT nakon čega su u jednom pismu namjere, kojim su nam odgovorili, naveli da se radi o velikoj cifri i godišnjem ulaganju na Međunarodni aerodrom. Naravno da o tome odlučuje i Skupština, Vlada i resorno ministarstvo i da je to priča širih razmjera, ali konkretno su ponudili cifru i koncesiju – izjavio je ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić.

Za dalji uspon tuzlanskog aerodroma osim uređenja zakonske regulative treba privesti kraju i radove.

– U ovom trenutku, ono što je tenderom raspisano i projektom predviđeno, prvu fazu završavamo 25. septembra. Za fazu dva se nadamo se da ćemo završiti također do kraja septembra, mada izvođač radova ima problema sa staklenim krovom – dodao je Karasalihović.

U toku je i priprema tenderske dokumentacije za uređenje enterijera što bi moglo uslijediti sredinom oktobra dok se završetak očekuje krajem aprila iduće godine.