ograničeni aranžmani

Japan počinje provoditi “testni turizam”

japan-tokio-unsplash

Zabrana je i dalje na snazi za individualne turiste uprkos pozivima čelnika industrije koji se nadaju ponovnom pokretanju turizma kako bi iskoristili prednost jena, koji je pao na najniže vrijednosti u 20 godina

Japan je u utorak saopćio da će ovog mjeseca početi provoditi “testni turizam” u obliku ograničenih paket aranžmana kao način testiranja prije potpunog ponovnog otvaranja zemlje za turizam.

Iako je turizam bio glavni stub japanske ekonomije, turistima nije dopušten ulazak otkako je usvojio stroge granične kontrole 2020. na početku pandemije koronavirusa.

Restrikcije su malo popuštene kako bi studentima i poduzetnicima omogućili ulazak. Međutim, zabrana je i dalje na snazi za individualne turiste uprkos pozivima čelnika industrije koji se nadaju ponovnom pokretanju turizma kako bi iskoristili prednost jena, koji je pao na najniže vrijednosti u 20 godina, javlja Reuters.

Agencija za turizam saopćila je u utorak da će kasnije ovog mjeseca početi dopuštati manje grupne izlete kao “testne slučajeve” prije potpunog otvaranja.

Turisti koji su vakcinisani sa tri doze i dolaze iz Sjedinjenih Država, Australije, Tajlanda i Singapura moći će ići u turističke obilaske, koje će biti planirane u saradnji s putničkim agencijama i u stalnoj pratnji vodiča.