Mobiteli

Insajderi tvrde

Apple popušta, spremaju se za prelazak na USB-C?

17/05/2022

Američki proizvođač je, kažu insajderi, polako pokleknuo pod zahtjevima zakonodavaca i fanova te bi kroz nekoliko godina mogao u cijelosti preći na USB-C

Ni na čije iznenađenje, Appke bi uskoro mogao popustiti i na nadolazećim iPhoneima zamijeniti Lightning ulazom USB-C.

Bloombergov insajder Mark Gurman rekao je da Apple testira iPhone prototipe sa USB-C portovima te da čak radi na adapteru koji će proverbijalne USB-C iPhone uređaja povezati s dodacima koji koriste Lightning. Gurman tvrdi da se novi priključci neće uvesti prije 2023., s obzirom da će ovogodišnji iPhone i dalje imati Lightning.

Velik faktor iza ovog poteza su novi zakoni u EU prema kojima sva potrošačka elektronika mora koristiti USB-C, uz zdravu dozu ohrabrenja kojeg je Apple dobio nakon što su standard uspješno uveli na iPad i iPad Pro, piše TechCrunch.

Odbacivanje Lightninga uzrokovalo bi brojne glavobolje za Apple i potrošače jer bi kompanija izgubila puno novca na zaradi od ‘MFI’ licenci (Made for iPhone) dok bi korisnici iPhonea za sve dodatke trebali početi koristiti adapter za USB-C. Također valja uzeti u obzir i da se AirPodsi vjerovatno uskoro neće riješiti Lightninga.

USB-C je jedan od kompliciranijih standarda – stariji USB-C služio bi samo za punjenje baterije, no uz nove uređaje situacija se poboljšala te obuhvaća i prijenos podataka, što znači da će Apple i korisnici Applea u budućnosti uređaje moći lakše adaptirati da rade sa standardom USB-C.

Komentari

Autor: tportal.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.