sindikalci

Jasna poruka bh. vlastima: Na ulice nas izlazi 100.000 ako ne ispunite zahtjeve

protesti-automobili

Zahtjeve je pročitao predsjednik Sindikata metalaca Bajro Melez te uime radnika zatražio utvrđivanje minimalne plaće u FBiH čiji bi osnov bio 70 posto prosječne plaće u FBiH

Sindikat metalaca Federacije Bosne i Hercegovine i predstavnici više drugih sindikata održali su mirni protest danas na platou ispred sjedišta Federalne vlade u Sarajaevu.

Nakon obraćanja njihovih predstavnika, protestnici su se razišli i obećali da će doći u daleko masovnijem broju ako ne budu ispunjeni zahtjevi koje su postavili vlastima tražeći i da budu ispunjeni u roku od 30 dana.

Zahtjeve je pročitao predsjednik Sindikata metalaca Bajro Melez te uime radnika zatražio utvrđivanje minimalne plaće u FBiH čiji bi osnov bio 70 posto prosječne plaće u FBiH, ne računajući topli obrok, regres i druge dodatke.

90.000 radnika u FBiH prima platu do 450 KM, a oko 260.000 radnika do 650 KM!

Radnici također traže da bez odlaganja privreda bude rasterećena visokih nameta na plaću, kao i da radnici iz realnog sektora, naročito metalci, budu u visokom prioritetu za imunizaciju protiv COVID-a 19.

Također traže da hitno počnu pregovori za usuglašavanje i zaključivanje granskih kolektivnih ugovora za njihove sektore.

Najveće namete u Evropi imamo mi u BiH, preko 70 posto!

Prema riječima Bajre Meleza, na protest je došlo onoliko učesnika koliko je pozvano, njih 78, da bi zastupali interese radničke klase. Ne budu li zahtjevi ispunjeni, dodao je, vlasti u septembru mogu očekivati masovne proteste, ne bez 100.000 učesnika.

Članovima Sindikata metalaca pridružili su se u današnjem protestnom okupljanju predsjednici sindikata koji zastupaju ukupno 70.000 radnika još iz šumarskog sektora, rudara, radnika iz sektora tekstila, kože i obuće, kao i elektroenergetike.

Rudari pred Vladom FBiH: Ako želite sukob mi smo spremni i nećemo odustati

Sindikalci su uoči protesta položili cvijeće na spomen-bistu istaknutom privredniku bivše Jugoslavije i Bosne i Hercegovine Emeriku Blumu (1911-1984.).