Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zaštićena prirodna područja

Jelešković: Cilj je zaštita i očuvanje prirode, pokrećemo uređenje Stojčevca

bijambare

Kao glavni cilj Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja, Jelešković je naveo zaštitu i očuvanje prirodnih područja, kao i ambijentalne raznolikosti te osiguranje nesmetanog odvijanja prirodnih procesa

Direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo Asad Jelešković ističe kako je pandemija koronavirusa ostavila evidentne posljedice na poslovanje te ustanove te da su ostvareni prihodi znatno manji.

– Broj posjeta na Bijambarama i Vrelu Bosne je u 2019. godini iznosio 278.000, dok je u ovoj godini taj broj znatno manji i iznosi 172.000 – kazao je Jelešković u razgovoru za Fenu.

Ali s druge strane, smatra da postoji i korisna strana slabije posjećenosti zaštićenim područjima, a to je manji štetni uticaj na prirodu i procese u prirodi od posjetilaca.

Kao glavni cilj Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja, Jelešković je naveo zaštitu i očuvanje prirodnih područja, kao i ambijentalne raznolikosti te osiguranje nesmetanog odvijanja prirodnih procesa.

– Clj nam je posjetiocima osigurati siguran i ugodan ambijent. Iz tog razloga smo pokrenuli projekt ambijentalnog uređenja Stojčevca. To je lokalitet koji pripada Spomeniku prirode “Vrelo Bosne” ali mu se do sada nije pridavala velika pažnja – istakao je.

U okviru Stojčevca, dodao je, planirano je niz aktivnosti od uređenja pješačkih staza, trim staze, izgradnje mobilijara, uređenje jezera te niza drugih sadržaja.

– Također, sa aspekta sigurnosti u narednim mjesecima je planirana rekonstrukcija mostova na Spomeniku prirode “Vrelo Bosne” jer su postojeći dotrajali i u lošem stanju – kazao je.

Govoreći o Zaštićenom pejzažu “Bijambare”, Jelešković je kazao da je u planu asfaltiranje dijela dionice kojom saobraća turistički vozić od ulaza na prostor do info punkta u dužini od 400 metara.

– Osim ovih aktivnosti planirano je niz drugih projekata u skorijoj budućnosti s ciljem stvaranja ugodnijeg ambijenta posjetiocima zaštićenih područjima – kazao je.

Jelešković je naglasio da je boravak u prirodi koristan je i poželjan za sve građane, uzimajući u obzir kakvi uslovi vladaju u gradu tokom zimskog perioda, misleći pri tom na kvalitetu zraka u Sarajevu i drugim gradovima.

– Pozivamo sve građane da što više borave na našim planinama, a posebno na područjima Spomenika prirode “Skakavac”, Zaštićenog pejzaža “Trebević” i “Bijambare”, te da iskoriste blagodati prirode koji im nude ovi lokaliteti na višim nadmorskim visinama – poručio je Jelešković.

Zaključio je da će uposlenici Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja učiniti sve da omoguće što ugodniji boravak posjetiocima na područjima kojima upravlja ta javna ustanova.