Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kratkoročna mjera

Ko će dobiti poklon plate do polovine naredne godine? Maksimalna isplata do 2.520 KM

novac ekonomija blagajnica
FOTO: Fena

Odluka koju je donijela Vlada Federacije nije obavezujuća, ona daje mogućnost isplate pomoći radnicima

Nema povećanja minimalne plate, ali poslodavci mogu svojim radnicima do sredine iduće godine bez poreza uplatiti dvije prosječne plate. Tako je odlučila Vlada Federacije BiH sa ciljem da ovakva uredba zaštiti radna mjesta, a rastereti poslodavce. Uredbom je određeno da maksimalna isplata iznosi do 2520 maraka. Ko će dobiti ovaj novac i šta kada ova odluka istekne?

Za dobrog radnika poslodavac u privatnom sektoru uradit će mnogo, jer je dobrog radnika sve teže naći. Novoj uredbi će se prilagoditi i privatnik. Anketirani građani žele da plate budu veće za sve radnike, ali ne misle da je ova odluka pravo rješenje, jer život je skup i nakon 30. juna do kada će ona trajati.

Udruženje poslodavaca Federacije BiH pozdravlja odluku Federalne vlade.

“Trebaju je poslodavci u što većoj mjeri iskoristiti pogotovo kad je u pitanju realni sektor. Ja mislim da ćemo mi to znati itekako iskoristiti i da ćemo to primijeniti. Poslodavci su na velikom udaru kako uposlenike zadržati, mislim da kroz povećanje plate jedna od mjera je kako radnike zadržati unutar kompanije”, kaže za BHRT Suad Ećo, član UO Udruženja poslodavaca FBiH.

Na poslodavcima je da utvrde način isplate, odnosno hoće li biti isplaćeno u šest dijelova ili jednokratno. Važno je naglasiti da isplata nije dio plate niti naknada, već je isključivo pomoć za radnike.

“Ono što je naša procjena Vlada je donijela prvenstveno radi privatnog i realnog sektora, jer oni imaju manja ta primanja. Mi i za državne službenike, namještenike od općina, gradova i kantona i Federacije, ćemo sigurno insistirati da se taj dio uredbe odnosi i na sve organe i sve javne ustanove u FBiH”, kaže Samir Kurtović, Sindikat državnih službenika i namještenika FBiH.

U Sindikatu osnovnog obrazovanja Kantona Sarajevo zatražili su od kantonalne Vlade da ova vrsta pomoći bude isplaćena svim radnicima u predškolskim ustanovama i osnovnim školama na području ovog kantona.

“Ovakva pomoć je potrebna u svim onim sektorima gdje imamo prosječnu platu koja je ispod 2000 maraka. Pozivamo sve poslodavce da isplatu tu neoporezivu naknadu svim radnicima u FBiH”, kaže Saudin Sivro, Sindikat osnovnog obrazovanja KS.

Sa stajališta struke ovakvi potezi nisu obećavajući.

“To je kratkoročna mjera, Vlada ima dovoljno manevarskog prostora da smanji namete koje poslodavci imaju na neto platu, ti nameti su 70 procenata”, kaže Aziz Šunje, profesor na Ekonomskom fakultetu UNSA.

Odluka koju je donijela Vlada Federacije nije obavezujuća, ona daje mogućnost isplate pomoći radnicima. Iako je činjenica da svaki poslodavac želi zadržati radnike, neki neće moći isplatiti ovu pomoć. Iz Sindikata smatraju da bi dugoročno rješenje bilo smanjivanje doprinosa poslodavcima, ali i povećanje minimalne plate, te se nadaju da će se ova pitanja riješiti, nakon što “istekne rok” ovoj neobavezujućoj odluci.