Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Istraživanje CREDI-a

Koliko zarađuju dostavljači Glova i Korpe i vozači Žutog Taxija

glovo
Ilustracija

Samo tri platforme (Glovo, Korpa i Žuti Taxi) uspjele su dokazati da neto plata radnika zadovoljava bar iznos minimalne plate. Nijedna nije mogla dokazati da svi radnici mogu zaraditi prosječnu platu

Prvo istraživanje rada na digitalnim platformama (korisničkim aplikacijama) u BiH pokazalo je da postoje značajni propusti po pitanju zaštite i tretmana radnika tih platformi.

Izvještaj koji je predstavljen danas u Sarajevu sačinio je Fairwork projekt koji vodi Oxford Internet institut, Univerzitet u Oxfordu i Centar društvenih nauka u Berlinu, u saradnji sa Centrom za razvojne evaluacije i društvena istraživanja (CREDI), a obuhvatio je platforme Fix.ba, Glovo, Korpa, mojTaxi, Šetnja.ba, StudenTime, Žuti Taxi, Daibau.ba.

istraživanje digitalne platforme
Foto: Muhamed Hadžibegić/ Fena

Standardi po kojima su rangirane kompanije koje posluju putem navedenih platformi bili su: pravična zarada, pravični uslovi rada, odgovarajući ugovori s radnicima, pravično rukovođenje, te postojanje mogućnosti predstavljanja interesa radnika kod poslodavca, odnosno udruživanja radnika.

Od ukupno 10 bodova, platforma s najboljim rezultatom Glovo dobila je četiri, Korpa i Žuti Taxi su dobile po dva boda, dok su mojTaxi i StudenTime dobili po jedan bod. Preostale tri platforme (Fix.ba, Šetnja.ba i Daibau,.ba) nisu dobile nijedan bod.

Samo tri platforme (Glovo, Korpa i Žuti Taxi) uspjele su dokazati da neto plata radnika zadovoljava bar iznos minimalne plate. Nijedna nije mogla dokazati da svi radnici mogu zaraditi prosječnu platu.

Jedino je Glovo dostavio dokaz da je obezbjeđena sigurnosna oprema bez ikakvih troškova za radnike i da postoji adekvatan mehanizam za ublažavanje rizika usamljenog rada, a samo je StudenTime dokazala da su svi radnici na platformi pokriveni ugovorima.

Osnivač i direktor istraživanja CREDI-a Nermin Oruč izjavio je da su prava radnika platformi, u najvećoj mjeri, rezultat samoregulacije kompanija koje rade u tom sektoru i izrazio uvjerenje da će one unaprijediti prava radnika.

Pomoćnik ministra rada i socijalne politike FBiH Ernis Imamović istakao je da u narednom periodu planiraju određene intervenciju u zakonodavstvu u odnosu na prava “digitalnih nomada” i platformskih radnika kako bi otklonili postojeće nedostatke.