Biznis

Ministar vanjske trgovine

Košarac: Omogućiti neometan izvoz na graničnim prelazima sa Hrvatskom

05/07/2021

On je izrazio opredjeljenje za nastavak izgradnje i jačanja privrednih odnosa i ekonomske saradnje sa susjednom Hrvatskom, uz poštivanje postojećih ugovora i sporazuma

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac zatražio je danas od Mješovite komisije za praćenje Ugovora o graničnim prelazima između BiH i Hrvatske da uvaži stavove izvozno orijentisanih poljoprivrednika iz BiH u vezi sa mogućnošću produženja radnog vremena fitosanitarnih inspektora i definisanjem graničnih prelaza na kojima se može vršiti izvoz, javlja Anadolu Agency (AA).

On je upozorio da su u jeku poljoprivredne ljetne sezone domaći izvozno orijentisani poljoprivrednici suočeni sa problemom plasmana proizvoda u EU zbog sporih kontrola na graničnim prelazima sa Hrvatskom.

“Hrvatska je ponovo uvela radno vrijeme fitosanitarnih inspektora na graničnim prelazima od 7.00 do 15.00 časova radnim danima, što je nedovoljno za kontrolu kamiona iz BiH. Usljed ograničavanja brzine prolaska roba iz BiH i višečasovnog čekanja na graničnim prelazima, naši poljoprivrednici imaju problem sa poštovanjem ugovorenih rokova za isporuku robe i moraju plaćati penale na kašnjenje”, upozorio je Košarac.

On je zatražio od Mješovite komisije da u što hitnijem roku razmotri prijedlog za usaglašavanjem rada fitosanitarnih inspektora na graničnim prelazima između BiH i Hrvatske po uzoru na isti period 2020. godine.

“Isti problem sa Hrvatskom imali smo i prošle godine u periodu kada je posebno zastupljen izvoz svježih proizvoda iz BiH. Vodeći računa o zaštiti domaće proizvodnje, insistirao sam na produženju radnog vremena fitosanitarnih inspektora radnim danima od 7.00 do 19.00 časova, te rada subotom od 7.00 do 15.00 časova, što je u konačnici hrvatska strana uvažila”, naglasio je ministar Košarac.

Prema njegovim riječima, činjenica da su odlukom hrvatske strane za izvoz proizvoda iz BiH namijenjena samo dva granična prelaza, Gradiška – Stara Gradiška i Bijača – Nova Sela, dodatno otežava plasman domaćih proizvoda na tržište EU.

Naveo je da je zbog toga neophodno u punom kapacitetu obezbijediti primjenu Ugovora između BiH i Hrvatske, kojim su za međunarodni cestovni promet putnika i roba, te za promet voća i povrća koje podliježe kontroli usklađenosti s tržišnim standardima i utvrđivanju zdravstvene ispravnosti proizvoda, definisani granični prelazi Orašje – Županja, Izačić – Ličko Petrovo Selo, Gorica – Vinjani Donji, te Ivanica – Gornji Brgat.

“Želimo da otvorimo sve granične prelaze za izvoz u skladu sa postojećim Ugovorom između BiH i Hrvatske, kako bismo domaćim izvozno orijentisanim poljoprivrednicima olakšali posao, skratili vrijeme čekanja na graničnim prelazima, a time i dodatne troškove”, istakao je ministar Košarac.

On je izrazio opredjeljenje za nastavak izgradnje i jačanja privrednih odnosa i ekonomske saradnje sa susjednom Hrvatskom, uz poštivanje postojećih ugovora i sporazuma.

“U potpunosti podržavam stavove domaćih poljoprivrednika, jer ograničavanje brzine prolaska roba iz RS i FBiH ugrožava domaću proizvodnju. Ukoliko njihovi zahtjevi ne budu uvažni, spreman sam otići u Zagreb i sa predstavnicima Vlade Hrvatske otvoreno razgovarati o ovom problemu”, dodao je Košarac.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.