Biznis

cijena u RS-u

Putarina 10 feninga po kilometru

05/07/2021
FOTO: Ilustracija

Njihov odgovor je da se putarina naplaćuje za kompletnu dužinu auto-puta, da iznosi prosječno 10 feninga po kilometru, a da je u cijenu uračunat i iznos PDV-a, budući da naplata putarine nije izuzeta od naplate navedenog poreza

Cijena putarine na auto-putevima u Republici Srpskoj iznosi oko 10 feninga po pređenom kilometru, a na osnovu cjenovnika koji je usvojila Vlada RS.

Tako je putarina od Banjaluke do Gradiške 3,5 KM, jer je dužina te dionice od Glamočana do budućeg mosta preko rijeke Save 34 kilometra, a zbog lakšeg rada s novcem i izbjegavanja zastoja pri vraćanju kusura odlučeno je da se iznos zaokruži na 3,5 KM – kažu u “Autoputevima RS”, piše SrpskeInfo.

Ovo je zapravo odgovor iz ovog javnog preduzeća na pitanje narodnog poslanika Denisa Šulića, kojeg je zanimao način određivanja cijene putarine na području auto-puteva Republike Srpske.

Njihov odgovor je da se putarina naplaćuje za kompletnu dužinu auto-puta, da iznosi prosječno 10 feninga po kilometru, a da je u cijenu uračunat i iznos PDV-a, budući da naplata putarine nije izuzeta od naplate navedenog poreza.

– Slična praksa je primjenjena i kod drugih dionica. Važno je naglasiti da se kod zaokruživanja vodi računa o dužini dionice, tako da se kod kraćih dionica primjenjuje praksa zaokruživanja na viši iznos, dok se kod dužih dionica iznos zaokružuje na manju cifru. Primjer je dionica auto-puta „9. januar“ Banjaluka – Doboj, koja je ukupno duga 72 kilometra, ali putarina iznosi sedam konvertibilnih maraka – objašnjavaju u “Autoputevima RS”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.