Direktor Udruženja banaka BiH

Kutle: Prošle je vrijeme jeftinih kredita, ali kamata je i dalje puno manja od inflacije

berislav kutle – fena (1)

Govoreći o rastu euribora, direktor Udruženja banaka BiH je istakao da je promjena kamatnih stopa Evropske centralne banke bila očekivana, kao što je očekivano i dalje povećanje kamatnih stopa sve dok se inflacija ne svede na dva odsto

Vrijeme jeftinih kredita je prošlo, ali još više podizanja kredita za kratkoročno ispunjenje potrebe koji se mora dugoročno vraćati, izjavio je Srni direktor Udruženja banaka BiH Berislav Kutle, prenose mediji.

Kutle, međutim, ističe da je, uprkos povećanju kamatnih stopa, još isplativo podići kredit ukoliko bude pametno uložen.

“Kamata je i dalje puno manja od inflacije i za taj iznos smo u dobitku”, rekao je Kutle.

Govoreći o rastu euribora, on je istakao da je promjena kamatnih stopa Evropske centralne banke bila očekivana, kao što je očekivano i dalje povećanje kamatnih stopa sve dok se inflacija ne svede na dva odsto.

Kutle je ponovio da su kamatne stope posljedica, a ne uzrok, te dodao da su “bile na neodrživo niskom nivou”.

Prema njegovim riječima, jedan od instrumenata kojim se utiče na inflaciju je povećanje kamatnih stopa, ali nije jedini, i u ovoj situaciji u svijetu nije dovoljan za željeni rezultat.

On je naveo da je Evropska centralna banka povećala kamatne stope i na depozite, kako bi ostali na računu van potrošnje i time smanjili povećanje cijena.

“Drugi krak je potreba za skupljim kreditima kako bi i sa te strane uticalo na smanjenje potražnje, a time na smirivanje cijena”, rekao je direktor Udruženja banaka.