samit u rimu

Lideri G20 jednoglasno podržali minimalni porez za korporacije od 15%

samit g20

Američka ministarka finansija Janet Yellen ocijenila je da će sporazum o novim međunarodnim poreskim pravilima, sa minimalnim globalnim porezom, “prekinuti štetnu trku do dna u oporezivanju preduzeća.”

Lideri 20 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju lidera jednoglasno su danas podržali globalnu minimalnu korporativnu poresku stopu od najmanje 15 posto.

Ministri finansija Grupe 20 zemalja nekoliko mjeseci ranije dogovorili su minimalni porez od 15 posto i njegovo formalno odobrenje na samitu svjetskih ekonomskih moćnika u Rimu se očekivalo.

Američka ministarka finansija Janet Yellen ocijenila je da će sporazum o novim međunarodnim poreskim pravilima, sa minimalnim globalnim porezom, “prekinuti štetnu trku do dna u oporezivanju preduzeća.”

Uspostavljanjem, po prvi put u istoriji, globalnog poreza konačno ćemo izjednačiti uslove za sve američke radnike i poreske obveznike, zajedno sa ostatkom svijeta, rekao je ranije američki predsjednik Joseph Biden.

Cilj globalnih pravila za oporezivanje multinacionalnih korporacija je suzbijanje poreskih rajeva i zaustavljanje trke u smanjivanju poreza kojom mnoge države mame kompanije, dok druge ostaju bez neophodnih prihoda.

Dvodnevni samit

Grupa 20 (G-20) vodećih industrijskih sila u subotu je započeo svoj dvodnevni sastanak u Rimu, dok će klimatska akcija i borba protiv koronavirusa vjerovatno dominirati dnevnim redom samita.

Klimatski samit UN-a u Glasgowu uslijedit će odmah nakon sastanka G-20, a generalni sekretar UN-a Antonio Guterres izjavio je kako vjeruje da će borba protiv klimatskih promjena biti izgubljena ukoliko G-20 ne istupi s planom akcije.

– Postoji ozbiljan rizik da Glasgow neće polučiti rezultate – kazao je.

Koronavirus će također biti dominantna tema na sastanku G-20, kome prisustvuje američki predsjednik Joe Biden. Neki drugi čelnici poput ruskog predsjednika Vladimira Putina sastanku će prisustvovati putem video linka.

Njemačku će zastupati vršilac dužnosti kancelara Angela Merkel i njen najvjerovatniji nasljednik Olaf Scholz.

Oboje žele poslati signal kontinuiteta svojim međunarodnim partnerima, izjavio je vršilac dužnosti ministra finansija Olaf Scholz, koji je već u Rimu. Merkel je doputovala u subotu ujutro, prenosi dpa.