Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lokalne zajednice u RS-u podržavaju povećanje plata bez obzira na gubitke

Zeljka Cvijanovic 111

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade Republike Srpske, danas nakon sastanka s predstavnicima Saveza opština i gradova RS povodom gubitaka koje će pretrpiti lokalne zajednice mjerama za povećanje plata radnicima istakla je da su se saglasili da je potrebno provoditi mjeru povećanja plata, javlja Anadolu Agency (AA).

“Poruka s ovog sastanka jeste da svi pozdravljamo mjeru, dio troškova otpada na lokalnu zajednicu i ovo je bila prilika da s ministrima objasnim predstavnicima lokalnog nivoa da će sami od sebe na određen način gubici biti sanirani kroz povećanje prihoda po osnovu poreza na potrošnju, povećanog broja radnika, pojačanog inspekcijskog nadzora, a i da postoji još jedan način, a to je kroz finasiranje određenih kapitalnih projekata na lokalnom nivou. Znate da Vlada investira 120 miliona KM u različite projekta i da će takvi troškovi biti preuzimani i u budućnosti”, rekla je Cvijanović.

Istakla je i da je evidentan rast prihoda po osnovu PDV-a, a isto se oćekuje i u sljedećoj godini.

“Ova mjera je dobra, postoji saglasnost da se ide u tom pravcu, neće ostati nijedan gubitak koji se neće moći sanirati”, rekla je Cvijanović.

Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova RS, rekao je da će dio koji se odnosi na povećanje neoporezivog dohotka sa 200 na 500 KM donijeti manje prihode u budžete lokalnih zajednica, ali da pozdravljaju ovu mjeru.

“Ova mjera uticaće na bolji život naših stanovnika, zaposlenih, veće prihode, omogućiti povećanu potrošnju što će dovesti do toga da kroz niz mjera se taj prihod lokalnim zajednicama vrati”, rekao je Ćosić.

Prema njegovim riječima, lokalne zajednice raduje što prihodi u budžetu RS od indirektnih poreza rastu, a samim tim raste i dio predviđen za lokalne zajednice.

“U ovoj godini umjesto 302 miliona lokalne zajednice će dobiti 315 do 320 miliona KM, a sljedeće godine se očekuje oko 350 miliona”, kazao je Ćosić i dodao da će povećanje neoporezivog dijela ličnog dohotka dovesti do povećanja broja zaposlenih.

Željka Cvijanović u subotu je najavila povećanje plata radnicima u javnom i realnom sektoru preko povećanja neoporezivog dijela dohotka s 200 na 500 KM.