Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lord Jacob Rothschild: U toku je najveći finansijski eksperiment u istoriji svijeta

Jacob-Rothschild

Niske kamatne stope, niski prinosi državnih obveznica i kvantitativno olakšanje dio su najvećeg finansijskog eksperimenta u istoriji svijeta, a posljedice tog eksperimenta su nepredvidljive, kazao je šef RIT Capital Partnersa, lord Jacob Rothschild.

“Period od šest mjeseci koji smo proučili pokazuje kako centralne banke provode najveći eksperiment u monetarnoj politici u istoriji svijeta. Nalazimo se u neistraženim okolnostima – nemoguće je predvidjeti uticaj niskih kamatnih stopa, niskih prinosa državnih obveznica i velikog kvantitativnog olakšanja”, piše Rothschild klijentima svoje kompanije u najnovijem polugodišnjem finansijskom izvještaju.

Rothschild je upozorio kako je takva politika već dovela do velikog rasta tržišta dionica, te kako su američke dionice ostvarile trostruki rast od 2008. godine, kako su investicije porasle i kako je volatilnost ostala niska.

Međutim, realni sektor ekonomije nije ostvario takav profit, Rothschild upozorava kako je rast u tom sektoru “anemičan”, kako je “potražnja slaba” te kako je “deflacija prisutna u mnogim dijelovima razvijenog svijeta”.

Milijarder je upozorio i na ekonomske rizike koji proizlaze iz globalne geopolitičke situacije, navodeći Brexit, američke predsjedničke izbore i usporeni ekonomski rast Kine kao neke od faktora neizvjesnosti.