SFF: Prikazan film “Smrt u Sarajevu” reditelja Danisa Tanovića

danis tanovic

Film “Smrt u Sarajevu” oskarovca Danisa Tanovića koji je ovjekovčen Srebrnim medvjedom – specijalnom nagradom žirija sa ovogodišnjeg Berlinalea, prikazan je večeras publici u multipleksu Cinema city u okviru programa U fokusu 22. Sarajevo Film Festivala.

Scenarij je rađen na osnovu dramskog teksta francuskog filozofa Bernarda-Henrija Levyja “Hotel Evropa”, a otvara brojna pitanja posljedica historijski turbulentnog bh. tla, gdje se presijecaju u potpunosti suprotna viđenja događaja iz prošlosti, neprihvatanje, egzistiranje različitih istina, a koja se oslikavaju na svakodnevni život ljudi i njihovu borbu za egzistenciju.

Radnja Tanovićevog ostvarenja smještena je u jedan sarajevski hotel, u vrijeme obilježavanja 100. godišnjice atentata u Sarajevu. Ta tema osnova je intervjua koji gledalac u segmentima prati kada novinarka dovodi različite goste i kroz čije odgovore se vide drugačiji stavovi o tom historijskom događaju, pogledu na Gavrila Principa kao heroja ili teroristu, pitanju okupatora i slobode te druge događaje koji su kroz istoriju iza sebe ostavili podjele.

Paralelno, najavljivanje štrajka radnika hotela zbog kašnjenja plata otkriva tamni svijet kriminalnog miljea, koji se uvlači u rješavanje te prijetnje. U vrtlogu te pozadine su majka i krećka, obje uposlenice hotela, koje podnesu najveću posljedicu takve situacije gdje jedna dobija otkaz, a drugoj fizički zaprijete.

Kroz propitivanje tih unutardruštvenih suprotnosti ali i savremenog trenutka uopšte, to pitanje se oslikava i na današnju Evropu, bit njenog postojanja, ali i odgovornosti za dešavanja na tlu bivše Jugoslavije 90-ih godina prošlog stoljeća.

Uloge su ostvarili Snežana Marković, Izudin Bajrović, Vedrana Seksan, Muhamed Hadžović, Faketa Salihbegović, Edin Avdagić Koja, Jacques Weber te Aleksandar Seksan.

Film “Smrt u Sarajevu” premijerno je prikazan u februaru 2016. godine u berlinskom teatru Potsdamer Platz tokom Berlinalea, a producirale su ga sarajevska produkcijska kuća SCCA/pro.ba i Margo Cinema iz Pariza.