Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Meso kupovali u Poljskoj i preprodavali u Turskoj, SIPA pokrenula istragu

meso

Izvoznici mesa iz BiH u Tursku određene količine govedine kupovali su u Poljskoj, a nakon toga falsifikujući dokumentaciju to meso kao domaće prodavali kupcima u Turskoj, pišu “Nezavisne novine“.

Izvor blizak mesoprerađivačima je ispričao da cijena goveđeg mesa u Poljskoj i inače u zemljama Evropske unije košta oko sedam KM, dok domaći izvoznici u Turskoj postižu cijenu i do 10 KM.

Zbog ovoga SIPA je pokrenula istragu i, kako “Nezavisne” saznaju, izuzela određenu dokumentaciju iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, koja i daje potvrdu da je meso porijeklom iz BiH i da može biti izvezeno u Tursku. Također, vlasti Turske dalji izvoz mesa u ovu zemlju mogli bi usloviti rasvjetljavanjem priča o tome da se meso preko BiH reeksportuje i pod oznakom “made in BiH” avionima transportuje turskim kupcima.

“Dokument da je meso domaće i da može biti izvezeno u Tursku dajemo na osnovu izjave privrednika i uz pasoš, odnosno ušnu markicu goveda i sve dozvole koje smo dali su imale potrebne papire. Spoljnotrgovinska komora nije ta koja može provjeravati porijeklo tih goveda”, ispričao je Nemanja Vasić, direktor Spoljnotrgovinske komore BiH, apelujući na nadležne da taj problem riješe što prije.

Kako tvrdi izvor “Nezavisnih”, pojedini mesoprerađivači uz pomoć veterinara falsifikovali su ušne markice, pasoše i potrebnu dokumentaciju životinja na taj način prikazujući meso iz uvoza kao domaće, a sve s ciljem da bi dobili potrebno odobrenje od Spoljnotrgovinske komore BiH.

“Sve je postalo sumnjivo jer su domaći poljoprivredni proizvođači, odnosno seljaci počeli da se žale na cijene koje im nude mesoprerađivači, tako da smo došli u situaciju da izvoz mesa u Tursku raste, a otkup od domaćih proizvođača pada, što je nemoguće.

Naime, mesoprerađivači preko kojih se meso izvozi u Tursku prvobitno su domaćim seljacima davali oko 4,5 KM po kilogramu žive vage za goveda, a u posljednje vrijeme im daju svega 3,5 KM po kilogramu iako se cijena od 10 KM po kilogramu, po kojoj oni izvoze meso u Tursku, nije promijenila.

Podsjećanja radi, nakon poplava 2014. godine Turska je dozvolila uvoz 15.000 tona mesa godišnje iz BiH, što je naišlo na opšte oduševljenje vlasti, privrednika i seljaka.

U početku “posao vijeka” počeo je da cvjeta i za samo nekoliko mjeseci avionima sa banjalučkog i sarajevskog aerodroma izvezene su hiljade tona mesa, što govore i zvanični podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Prema ovim podacima, izvoz mesa u Tursku prošle, 2015. godine u odnosu na prethodnu povećan je za više od 15 puta i to sa 5,6 na 86,5 miliona KM. Međutim, podaci UIO govore i o povećanom uvozu mesa u BiH i to prije svega goveđeg, pa tako, recimo, u 2014. godini u BiH je uvezeno ukupno goveđe meso vrijedno 130,6 miliona KM, a godinu kasnije, odnosno u 2015. godini, 162,7 miliona KM.