Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

Migranti pokreću pogone “Unisa”

24/09/2015

Uprava Fabrike cijevi “Unis” iz Dervente obećala je radnicima, koji su u utorak obustavili generalni štrajk, da će sljedeće sedmice pokrenuti proizvodnju u ovom preduzeću, a pored šavnih cijevi koje će proizvoditi naći će se i konstrukcije za krevete namijenjene migrantima u smještajnim centrima u Srbiji.

Naime, “Unis” je u Srbiji učestvovao na tenderu za nabavku tih kreveta, gdje su, prema prvim informacijama, prošli, tako da se već spremaju za proizvodnju 10.000 kreveta namijenjenih za izvoz. Pored toga, ova posrnula fabrika već danas očekuje prve količine repromaterijala – toplovaljane trake iz smederevske Železare, kako bi pokrenula i pogon za proizvodnju šavnih cijevi.

“Unis” koji je prestao s proizvodnjom krajem 2013. godine i radnike poslao kući, do sada je prema raspoloživim podacima nagomilao oko 320 miliona maraka neizmirenih obaveza, dok je istovremeno cjelokupna imovina ove firme procijenjena na svega 25 miliona maraka, pa je dug gotovo 13 puta veći od cjelokupne imovine ovog preduzeća

A da je “Unis” na dobrom putu da pokrene proizvodnju, potvrđuju i informacije da je odblokiran najveći dio računa ove firme, prije svega od strane Izvozno-kreditne agencije (IGA) BiH, i to u iznosu od 175 miliona maraka. Pored toga, radnicima je do kraja ove sedmice obećana isplata jedne plate.

Mile Georgievski, generalni direktor “Unisa”, rekao je da je 1.100 tona repromaterijala osigurano i uplaćeno, te da do kraja ove sedmice očekuju da stigne u fabriku.

“Mi se u fabrici spremamo za to i rješavamo neke tehničke probleme u vezi s krovom i polako pripremamo proizvodnju, tako da očekujem da pred kraj sljedeće sedmice krenemo s proizvodnjom”, kazao je Georgievski. On je dodao da će, pored šavnih cijevi, proizvoditi i konstrukcije za krevete, koji će vjerovatno biti namijenjeni za migrante. Prema njegovim riječima, u “Unisu” već rade uzorak prvog kreveta.

“S tim računamo da angažujemo i drugi dio fabrike, ne samo šavne cijevi. Za sljedeću sedmicu planiramo da uradimo i 300 kreveta”, kazao je on. Dodao je da nakon isporuke ovih količina repromaterijala očekuju da sljedećeg mjeseca u fabriku stigne između tri i pet hiljada tona trake.

Tane Peulić, predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva RS, rekao je da informacije iz “Unisa” u vezi s aktivnostima na deblokadi računa i nabavci toplovaljane trake govore da se ozbiljno prišlo ovom problemu.

“Radnici su prihvatili da prekinu štrajk i o tome je donesena odluka u utorak. Zadovljan sam što radnici i menadžment idu prema istom cilju, a to je da se pokreće proizvodnja i zapošljavaju kapaciteti”, kazao je Peulić. Naglasio je da nijedan od 370 radnika “Unisa” ne može ostati bez posla i da ne bude riješeno njegovo statusno pitanje, uzimajući u obzir i radnike koji imaju uslove za penzionisanje.

Slađan Katanić, radnik “Unisa”, rekao je da im je do petka obećana isplata ličnog dohotka i pokretanje proizvodnje u pogonu šavnih cijevi, ali i proizvodnja kreveta.

“Kako smo informisani, ‘Unis’ je dobio saglasnost resornog ministarstva da se krene s proizvodnjom, a gdje će svi radnici biti angažovani u narednom periodu”, rekao je Katanić.

A da je “Unis” na dobrom putu da pokrene proizvodnju, potvrđuju i informacije da je odblokiran najveći dio računa ove firme, prije svega od strane Izvozno-kreditne agencije (IGA) BiH, i to u iznosu od 175 miliona maraka. Pored toga, radnicima je do kraja ove sedmice obećana isplata jedne plate

Inače, “Unis” koji je prestao s proizvodnjom krajem 2013. godine i radnike poslao kući, do sada je prema raspoloživim podacima nagomilao oko 320 miliona maraka neizmirenih obaveza, dok je istovremeno cjelokupna imovina ove firme procijenjena na svega 25 miliona maraka, pa je dug gotovo 13 puta veći od cjelokupne imovine ovog preduzeća.

Tako “Unis” iza sebe ima velika dugovanja prema Poreskoj upravi RS, koja zaključno sa 31. julom ove godine iznose 7,4 miliona maraka, dok je radnicima dužan oko 17 plata i neuplaćene doprinose za osam godina. Pored toga, tu su i višemilionski dugovi prema bankama zbog kreditnih zaduženja, za koje im je garancije izdavala Izvozno-kreditna agencija (IGA) BiH, koja se zbog toga nalazi u velikim problemima, jer “Unis” te kredite ne vraća. Zbog svega toga, ali i prijave radnika, policija RS je nedavno najavila kontrole u ovom preduzeću.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.