Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Špirić i Nović oštetili MUP RS-a za 10 miliona KM

BiH

spiric novic

U nizu afera koje se već godinama dešavaju u BiH nalazi se i afera o sklapanju štetnog i nezakonitog Ugovora za nabavku ličnih karata i vozačkih dozvola.

Sporni ugovor vrijedan 104 miliona KM potpisan je između Agencije za izdavanje identifikacionih dokumenata BiH i firme Milbauer iz Banja Luke, a Kancelarija za reviziju institucija BiH utvrdila je da je ovaj ugovor prepun nepravilnosti.

Dok Tužilaštvo BiH ne utvrdi da li je izvršeno krivično djelo, BNTV je objavila činjenice koje pokazuju da se ovaj ugovor finansira ,,preko leđa” građana BiH i na štetu entitetskih MUP-ova.

Prostom računicom možemo zaključiti da, ako je budžet MUP-a Republike Srpske oštećen u dvije godine za 10 miliona maraka, budžeti federalnog i kantonalnih MUP-ova te Brčko Distrikt oštećeni su za 20 miliona

Pravilnikom o cijeni ličnih dokumenata BiH iz 2009. godine definisano je da je cijena ličnih karata za BH građane 10 maraka, a vozačkih dozvola 40. Isti Pravilnik kaže da nadležnim tijelima za izdavanje ličnih dokumenata u entitetima i Brčko Distriktu pripada 70% od cijene tih dokumenata.

Podsjećamo predsjedavajući Vijeća ministara tada je bio Nikola Špirić a resorni ministar za ta pitanja, ministar civilnih poslova, Sredoje Nović.

Novim pravilnikom, usvojenim u Vijeću ministara BiH u novembru 2012. godine kada je Špirić bio ministar finansija a Nović i dalje ministar civilnih poslova, cijena ličnih karata povećana je na 18, a vozačkih dozvola na 60 maraka.

Tada je definisano i da nadležnim organima za izdavanje dokumenata od cijene lične karte ne pripada ni fening dok im od vozačke dozvole sljeduje samo 20 maraka.

Tom promjenom, osim građana koji plaćaju veću cijenu dokumenata, oštećeni su i entitetski i kantonalni MUP-ovi. Po jednoj izdatoj ličnoj karti za 12,6 KM, a za svaku izdatu vozačku dozvolu za 22 marke.

Ministar sigurnosti u Vijeću ministara BiH Dragan Mektić tvrdi da je u 2013. i 2014. godini MUP Republike Srpske izdao preko 600 hiljada ličnih dokumenta i po tom osnovu izgubio preko 10 miliona maraka.

,,Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske oštećeno je za više od 10 miliona maraka, a nedavno su se kreditno zadužili za 15 miliona da bi nabavili nova vozila i uniforme za policiju. Za tu odluku, koja je MUP RS u protekle dvije godine koštala 10 miliona maraka, glasali su ministri SNSD-a koji se danas bave raznim komisijama i drugim stvarima kao navodni zaštitnici interesa Republike Srpske. Svake godine zbog te odluke MUP će ostati bez dijela sredstava tako da će šteta biti ogromna”, kaže ministar Mektić.

Prostom računicom možemo zaključiti da, ako je budžet MUP-a Republike Srpske oštećen u dvije godine za 10 miliona maraka, budžeti federalnog i kantonalnih MUP-ova te Brčko Distrikt oštećeni su za 20 miliona.

Od tih miliona, koji su prikupljeni na teret građana zbog poskupljenja ličnih dokumena, finansira se ugovor, potpisan na 10 godina, sa banjalučkom firmom Milbauer.

Da je ugovor prepun nepravilnosti zaključila je i Kancelarija za reviziju institucija BiH, a istraga se vodi i u Tužilaštvu BiH, javila je BNTV.