Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Na Festivalu zimnica i autohtonih proizvoda u Sarajevu oko 20 izlagača

festival zimnica (1)

Ukiseljene namirnice, kako je rečeno, možemo danas kupiti u svakoj trgovini, ali domaća zimnica ipak ima posebnu vrijednost i donosi posebno zadovoljstvo.

Na sarajevskom Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović danas je počeo Festival zimnica i autohtonih proizvoda na kome učestvuje oko 20 izlagača iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Predsjednice Asocijacije Kreativaca Aida Korman i Udruženja Naš koncept Sanela Merjem Muharemović izjavile su Feni da je cilj ove prodajno – izložbene i kulturno -humanitarne manifestacije promocija vrijednosti bh. tradicionalnih proizvoda i očuvanje lokalnih običaja pripreme zimnice, te pomoć malim domaćim proizvođačima u direktnom povezivanju s potrošačima i plasmanu njihovih proizvoda u ovom teškom periodu pandemije.

– Želimo da podržimo i pomognemo ljudima koji se bave tradicionalnom proizvodnjom, bilo da je riječ o proizvodnji hrane ili rukotvorina. Među izlagačima su mali proizvođači koji se bave proizvodnjom meda, čajeva, organske hrane, sireva, ljekobilja.. Tu se mogu pronaći džemovi, ajvar, domaći sokovi, slatka, kisele paprike, krastavci, paradajz, pletene čarape, razni tekstilni proizvodi – navela je Korman.

Na taj način, kako je dodala Muharemović, ujedno pomažu građanima da dođu do kvalitetnih i domaćih proizvoda po pristupačnim cijenama. Posebno je važno da građani znaju da njihovom kupovinom podržavaju lokalne proizvođače i zajednice.

Ukiseljene namirnice, kako je rečeno, možemo danas kupiti u svakoj trgovini, ali domaća zimnica ipak ima posebnu vrijednost i donosi posebno zadovoljstvo.

Festival zimnica i autohtonih proizvoda traje do subote, 28. novembra.