BiH

Ambasador EU

Sattler: Nema kandidatskog statusa BiH bez napretka u procesuiranju korupcije

23/11/2020

Da je bio bolji zakon bilo bi teže da dođe do slučajeva kao što je "Srebrena malina", poručuje Sattler

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler kazao je danas u Sarajevu da neće biti kandidatskog statusa BiH ako ne bude napretka u procesuiranju korupcije i organiziranog kriminala.

A. DUČIĆ

On kaže da je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell imao važne poruke u vezi s tim tokom svoje posjete Sarajevu. Sattler navodi da je vrlo malo napretka bilo u radu pravosuđa i da je vidljiv negativan trend.

– Vlasti BiH trebaju tek da pokažu konkretne rezultate. Naprimjer dobar zakon o javnim nabavkama koji je u skladu sa evropskim standardima zakonodavci nisu uzeli u obzir. Da je bio bolji zakon bilo bi teže da dođe do slučajeva kao što je “Srebrena malina”. To pokazuje koliko je ovaj zakon važan, to je dio 14 ključnih prioriteta – rekao je on.

Kako navodi potrebna je jasna transparentnost da se dođe do rigoroznog sistema imovinskih kartona sudija i tužilaca, ali i za sve javne zvaničnike.

– Prema relevantnim anketama, građani nažalost sve manje prijavljuju korupciju. Važno je da mediji objavljuju ove slučajeve. Krajnje je vrijeme da vlasti pokažu da su voljni za promjene koje ova država očajnički očekuju – poručuje Sattler.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.