Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

KJP Centar "Skenderija"

Na Sarajevskom festivalu turizma oko 70 izlagača iz pet zemalja

interio sajam skenderija

Na sajmu će se predstaviti oko 70 izlagača – turističkih zajednica, hotela, turističkih agencija, parkova prirode, prijevoznika, restorana, proizvođača i trgovaca ugostiteljskom opremom, privrednih udruženja, stručnih časopis i drugih iz pet zemalja

KJP Centar „Skenderija“ dat će i ove godine svoj doprinos razvoju turističke ponude Bosne i Hercegovine organizacijom velikog turističkog događaja Sarajevskog festivala turizma – 41. Međunarodnog sajma turizma, ugostiteljstva i turističke berze od 23. do 25.oktobra.

Kako je rečeno Feni iz KJP Centar „Skenderija“ Sarajevski festival turizma okupit će turističku ponudu Bosne i Hercegovine i pozicionirat njeno mjesto u regionu.

– Bosna i Hercegovina je veoma zanimljiva turistička destinacija, zahvaljujući geografskom položaju, izuzetnim prirodnim ljepotama, kulturno-historijskom nasljeđu i pogodnim klimatskim uslovima. Upravo ova manifestacija ima zadatak da prije svega afirmiše bh. turističku ponudu i potencijale – navode iz Centra „Skenderija“ .

Dio te manifestacije je i turistička ponuda stranih turističkih ponuđača, koji su vrlo zainteresovani da pored promocije svojih turističkih destinacija, upoznaju i bogatu turističku ponudu Bosne i Hercegovine.

Prezentacije strane i domaće turističke ponude, stručne konferencije, predavanja, promocije, kulturno-umjetnički program bit će dio sadržaja koji će se ponuditi turističkim radnicima i široj publici.

Tema ovogodišnje manifestacije je „Outdoor i avanturistički turizam“. Outdoor i avanturistički turizam jedan je od najbrže rastućih kategorija turizma. U potrazi za jedinstvenim iskustvima, turisti se okreću avanturističkom turizmu i destinacijama koje su još uvijek nedovoljno otkrivene. Savremeni turista traži više od pasivnog odmora, preferira dodatni sadržaj i atrakcije kako bi obogatio svoje slobodno vrijeme i posjetu određenoj destinaciji, ističu organizatori manifestacije.

Program sajma će već tradicionalno obuhvatiti i ugostiteljstvo kao vrlo važan segment turističke ponude. Tako će i ove godine u saradnji sa Udruženjem kuhara u BiH biti organizovan raznovrstan program /međunarodna takmičenja, degustacije, predavanja…/.

Pokrovitelji manifestcije su Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo i Grad Sarajevo.

Partneri pri organizaciji programskih sadržaja manifestacije su: Prirodnomatematički fakultet Univerziteta u Sarajevo, Odsjek za geografiju i Udruženje kuhara u BiH.

Na sajmu će se predstaviti oko 70 izlagača – turističkih zajednica, hotela, turističkih agencija, parkova prirode, prijevoznika, restorana, proizvođača i trgovaca ugostiteljskom opremom, privrednih udruženja, stručnih časopis i drugih iz pet zemalja (BiH, Hrvatska, Srbija, Crna Gora i Turska).