Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Namještaj Divan želi stvoriti regionalni brend

jasarevic divan vitez

Namještaj Divan Vitez, jedna od najstarijih firmi u BiH iz oblasti proizvodnje namještaja u privatnom vlasništvu, prvo je preduzeće s certifikatom o zaštiti dizajna namještaja za područje Bosne i Hercegovine.

Direktor te kompanije Suad Jašarević u intervjuu Feni kaže da ih je tradicija dovela do proizvoda veoma dopadljivog izgleda te da su bili primorani zaštititi svoje proizvode da ne bi bili kopirani od drugih proizvođača.

-Posebni dopadljivi dizajni svugdje u svijetu podvrgnuti su zaštiti kod ovlaštenih institucija da ne bi bili predmetom imitiranja ili se kod drugih proizvođača duplirali, odnosno bili predmetom krađe. Zbog toga smo prije dvije godine pokrenuli proces zaštite dizajna, što je otprilike za godinu sve okončano. Sada smo prvo preduzeće s certifikatom o zaštiti dizajna namještaja za područje Bosne I Hercegovine. Certifikatom o zaštiti dizajna ćemo se svugdje prepoznati i unijeti kupcima ubjeđenje o kvalitetu i posebnosti te povećati time proizvodne kapacitete i ponajviše ojačati konkurencijsku poziciju na tržištu -istakao je Jašarević.

jasarevic divan vitez1

Smatra da je bh. tržište dosta skučeno za veliki broj proizvođača tapaciranog namještaja zbog čega manji proizvođači često kopiraju proizvode većih kompanija, što stvara pometnju na tržištu.

– Vrlo je česta pojava da u prodajnim salonima imate dva identična modela namještaja od različitih proizvođača s potpuno različitim cijenama, usljed čega dolazi do pometnje među kupcima, a kao posljedica je gubitak zdrave konkurentnosti. Drugim riječima, umjesto da se ozbiljni proizvođači bave kontinuiranim razvojem i modernizacijom svojih proizvoda, primorani su voditi bitku s pojedincima koji kopiraju njihove postojeće proizvode. Konkretno, firma Divan je imala iskustvo da je četiri-pet manjih proizvođača analiziralo naše najprodavanije modele koje su zatim u potpunosti iskopirali. Mi smo mnoštvo puta kontaktirali te osobe i firme, pokušavali ukazati na lijep način, međutim, ništa nije dalo rezultata. Naposljetku smo se odlučili da patentiramo naše proizvode kako bismo se i zakonski zaštitili od takvih problema. Nadamo se da će i druge kompanije zaštititi svoje proizvode, što bi, uvjereni smo, umnogome uredilo tržište namještaja u BiH – rekao je Jašarević.

Iako je drvoprerađivačka industrija u usponu zbog velikog potencijala koji ima, proizvođači namještaja su ostavljeni sami da se bore na neuređenom tržištu i štite svoje prozvode.

– Imamo, recimo, Udruženje proizvođača namještaja BiH koje nije odgovorilo svojim obavezama i uopće ne postoje sastanci na kojima bi se iznijeli problemi s kojima se kao proizvođači suočavamo. Apelujemo na Udruženje da se aktivno uključi i pomogne proizvođačima čime bi se spriječile veće posljedice, a omogućio dalji razvoj i iskorištavanje potencijala koje ovaj sektor posjeduje – naglašava on.

Kompanija Divan nastala je 1988. godine pod nazivom “Namještaj Jašarević”, počela je s jednim uposlenim i s jednim proizvodnim segmentom, u malom skromnom prostoru 70 m2. Koristeći povoljnosti Zanatske zadruge Vitez, uspjeli su za vrlo kratko vrijeme ostvariti kontakte s prodavnicama namještaja i plasirati svoju robu na susjedne četiri općine te uposliti nova četiri radnika. Za kratko vrijeme došlo je do ekspanzije u razvoju proizvodnje, te razvoju dizajna i modelarstva. Potom je došlo do proširenja radnog prostora, da bi početkom 1992. godine prodaja i plasiranje proizvoda počeli opadati, zbog već poznatih ratnih razloga.

Kako dalje ističe Jašarević, firma je 1995. godine nastavila poslovati s nešto izmijenjenim poslovnim programom koji je uključivao trgovinu, promet sirovom kožom i proizvodnju namještaja.

– Za kratko vrijeme osjetila se potreba izgradnje vlastitog poslovnog objekta, pa smo na teritoriji Zenice izgradili prodajni objekat 400 m2 s pratećim prostorijama, koji je u funkciji od 1999. godine. Poslovni rezultati pokazali su potpunu opravdanost investiranja u ovaj prostor koji je danas jedan od većih prodajnih objekata u ZDK-u.
Odmah poslije rata uključili smo se u preuzimanje dijela društvenog zemljišta u Starom Vitezu, pa je komisija za dodjelu našoj firmi dodijelila 1.500 m2 zemlje, te smo pristupili izgradnji poslovnog objekta za prodaju i proizvodnju namještaja. U planu je i dalje proširenje firme, na površinu od 10.000 do 50.000 m2 prodajno-proizvodnog prostora, čime postajemo jedna od najznačajnih firmi za proizvodnju namještaja u regionu. Naši kupci su većinom na domaćem tržištu, jer mi osim svoja dva salona u Vitezu i Zenici imamo i svoje predstavnike u gotovo svim gradovima u Bosni I Hercegovini. Odnedavno radimo i sa salonima u Srbiji i Crnoj Gori – napominje Jašarević.

Proizvodni program Divana sastoji se od nekoliko proizvodnih linija. Specijalizirali su se u proizvodnji tapaciranog namještaja i namještaja od punog drveta. Proizvode klasičan, moderan i stilski namještaj, ugaone garniture, trosjede, dvosjede i fotelje, stilske komode, vitrine, stolove i stolice.

– Važno je istaći da smo naše proizvode, garniture i njihove detalje zaštitili (patentirali) kod Instituta za zaštitu industrijskog dizajna. Time su naši proizvodi dobili dodatno na kvaliteti, a potrošači mogu biti sigurni da kupuju originalan i kvalitetan namještaj, vrhunske izrade. Naš cilj je izgradnja regionalnog brenda – ističe direktor Namještaja Divan.

Divan kao preduzeće koje prati trendove i nove izazove u proizvodnji namještaja prati i sve veće sajmove u svijetu i regiji.

– Nakon sajma ZEPS, evo krenuli su odmah sa spremanjem za sajam namještaja u Beogradu, koji će biti održan od 10. do 15. novembra, gdje ove godine izlažemo na 90 kvadrata. Prethodne godine smo se prvi put pojavili u Beogradu i zadovoljni smo interesima kupaca. Poslije toga krećemo u obilaske svjetskih sajmova u Kelnu, Minhenu, Istanbulu, gdje pratimo trendove u dizajnu namještaja. Kupcima smo jako dostupni putem našeg fb profila i web stranice gdje redovno ažuriramo novitete iz asortimana, ali i pravovremeno odgovaramo na njihove upite i komentare – kazao je Feni direktor Namještaja Divan Suad Jašarević.