Poreska uprava

Naplata javnih prihoda u januaru u RS veća za 10 posto

poreska-uprava-rs

Naplata direktnih poreza iznosila je 30,1 milion maraka, što je za 2,8 miliona maraka ili 10 posto više nego u istom mjesecu prošle godine

Poreska uprava Republike Srpske je u januaru ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 192,1 milion KM, što je za 17,2 miliona KM ili 10 posto više nego u istom mjesecu prethodne godine.

Naplata direktnih poreza iznosila je 30,1 milion maraka, što je za 2,8 miliona maraka ili 10 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, saopćeno je iz Poreske uprave RS.

Najveći rast naplate u ovom segmentu prihoda ostvaren je kod poreza na dobit koji je naplaćen u iznosu 11,8 miliona maraka, što je za 1,6 miliona KM ili 16 posto više nego u januaru prošle godine. Porez na dohodak naplaćen je u iznosu od 16,2 miliona KM, što je za šest posto više nego u uporednom periodu. Rast naplate zabilježen je i kod poreza na nepokretnosti, koji je naplaćen u iznosu nešto većem od milion maraka, što predstavlja rast naplate od 51 posto.

Kada su u pitanju doprinosi, naplata je iznosila 131,4 miliona maraka, što je za 9,1 milion KM ili sedam posto više nego u istom mjesecu prošle godine. Za Fond PIO naplaćeno je 74,1 milion maraka ili sedam posto više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno 48,1 milion maraka, što je za osam posto više u odnosu na uporedni period. Rast je zabilježen i kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječje zaštite i Zavod za zapošljavanje od sedam, odnosno šest posto.

Kod ostalih javnih prihoda, u januaru je ostvarena naplata od 30,6 miliona KM, što je povećanje naplate za 5,3 miliona maraka ili 21 posto. Takse i naknade su naplaćene u iznosu 13,9 miliona maraka ili 14 posto više, dok je po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću naplaćeno ukupno 6,1 milion maraka ili 30 procenata više u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Također, rast naplate zabilježen je i kod kazni i to za 26 posto, a naplata te vrste javnog prihoda iznosila je 1,7 miliona KM. Naplata prihoda po osnovu koncesionih naknada u januaru ove godine iznosila je 5,4 miliona KM, što je povećanje za nešto više od dva miliona maraka, navodi se u saopćenju Poreske uprave RS.