Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Napredak” iz Tešnja proslavio 60. rođendan

napredak tesanj rodjendan3

Industrija konfekcije Napredak d.d. iz Tešnja, članica AS GROUP, jučer je obilježila 60 godina postojanja i rada.

Nakon obilaska pogona održana je svečanost na kojoj su se gostima i zvanicama obratili ministar u Vladi Zeničko – dobojskog kantona Himzo Smajić, načelnik Općine Tešanj Suad Huskić, i direktor kompanije Napredak d.d. Tešanj Amir Šišić.

Premijer Galijašević je u čestitci uposlnicima i menadžmentu na jubileju, istakao da su Tešanj i Zeničko – dobojski knton potvrdili kao sredine u kojima su i zakonska rješenja i privredni potencijali, kao i prirodni resursi u potpunosti usmjereni na jačanje privrednog razvoja.

napredak tesanj rodjendan

Načelnik Huskić istakao je značaj tekstilne i kožarske industrije u Općini Tešanj. U tekstilnom i kožarskom sektoru u Općini Tešanj zaposleno je oko 1600 radnika u 25 poslovnih subjekata, a podaci govore da se ostvaruje direktan izvoz tekstilnih i kožarskih proizvoda u vrijednosti više od 22 miliona KM u oko 15 zemalja svijeta.

“Čestitam svim zaposlenim, menadžmentu, vlasniku AS Grupaciji. Ovo je svakako značajan jubilej. Zaraditi marku ili euro na igli sigurno nije lahko i svi vi iz ove branše najbolje znate kako je to postići. Danas u Bosni i Hercegovini uglavnom svi govore o radnim mjestima – broju zaposlenih ili nezaposlenih. Mogu vam reći da sam sretan i zadovoljan da u ove 4 godine imamo stalan rast broja zaposlenih, tj. skoro 1900 novih radnih mjesta (9001-10.885), rastu investicije, raste izvoz. Uglavnom postali smo sredina koja se ističe kao primjer poduzetnosti i inventivnosti”, kazao je između ostalog načelnik Huskić.

napredak tesanj rodjendan1

Direktor Šišić je u okviru svog izlaganja prikazao snimke proizvodnje u Napretku u ratnim uslovima 1992. – 1995., a onda je prezentirao kompaniju, istakavši da je prekretnica za razvoj kompanije uslijedila nakon akvizicije od strane AS GROUP 2008. Godine.

Primjera radi, kazao je Šišić, 2008. godine bilo je uposleno 250 radnika, a danas Napredak ima 350 visokoobučenih radnica i radnika. Ukupni prihodi 2008. bili su 2.581.207,00 KM, dok su prihodi u 2015. godini iznosili 10.311.000,00 KM. Novi vlasnik naslijedio je ovu kompaniju sa velikim gubicima, danas Napredak posluje pozitivno.

napredak tesanj rodjendan2

“Napredak d.d. Tešanj kao i cijela bh. industrija konfekcije imaju budućnost. Dokazali smo da u ovom poslu imamo kvalitet i znanje. Naša vizija je proširenje proizvodnih linija, što podrazumijeva povećanje broja uposlenih, sa ciljem da ova kompanija postane najveći razvojni i proizvodni centar tekstila Jugoistočne Evrope”, poručio je Šišić.

Na kraju svečanosti uručene su zahvalnice zaslužnim radnicama i radnicima za izniman doprinos razvoju kompanije u 2015. godini. Zahvalnice su dobili Edin Mulabećirović, Aida Mehičić, Hamdo Ćeman, Merisa Muminović, Mersid Kalabić, Šemso Ostrvica i Rusmira Kavazović.

napredak tesanj rodjendan4

Napredak d.d. Tešanj je osnovan 1956. godine udruživanjem dvije zanatske radionice. Proizvodni prostor je smješten u gradu Tešnju na 6.500 m2 sa bogatim proizvodnim programom muške i ženske modne konfekcije u okviru koga preduzeće proizvodi mantile, kapute, jakne, blejzere, kostime i druge modne odijevne predmete.

Danas Napredak zapošljava 350 vrhunski obučenih radnika, koji rade u radnim uslovima standardiziranim po normama EU. Potvrda uspješnosti i kvaliteta su i Napretkovi partneri sa kojima je do sada ostvarena uspješna dugogodišnja saradnja kao što su Coach, Baracuta i Scherer, zatim Pierre Cardin, Carl Gross, Jupiter, S’ Oliver, Schneiders, Baldesarini.