Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Izađimo u susret turizmu”

(Ne)iskorištena bogatstva i mogućnosti outdoor turizma KS

NASLOVNA FOTKA (1)

Konferencija je rezultirala prvim setom zaključaka koje će Turistička zajednica Kantona Sarajevo uvrstiti u svoj plan budućeg rada i djelovanja te ih uputiti prema nadležnim institucijama

Konferencija “Izađimo u susret turizmu” organizirana je s ciljem približavanja mogućnosti da se outdoor turizam i njegovi potencijali prepoznaju kao prilika obogaćenja i unapređenja turističke ponude Kantona Sarajevo.  Konferenciju je otvorio prof. dr. Mufik Muslić, predsjedavajući Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo, koji je naglasio važnost outdoor turizma u cilju povećanja dolazaka i noćenja turista u Kantonu Sarajevo, nudeći im priliku da upoznaju neistražene ljepote i mogućnosti za odmor u prirodi.

Panelisti konferencije  bili su predstavnici Planinarskog saveza KS, Udruženja brdskih biciklista, Gorske službe spašavanja Sarajevo, Turističke organizacije Jahorina, Sarajevo Outdoor City-a, agencije Green Visions, te profesori s Prirodno-matematičkog fakulteta i  Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu. Konferenciji su prisustvovali predstavnici:  Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva privrede KS, Zavoda za planiranje KS, predstavnici općina iz službe za priverdu, Aerodroma Sarajevo, Udruženja turističkih privrednika BiH, Turističke zajednce Grada Tuzla, GIZ-a, KJP ZOI’84, Sarajevo Navigatora, planinarskih domova,  turističkih agencija i  drugi turistički djelatnici.

Konferencija je rezultirala prvim setom zaključaka koje će Turistička zajednica Kantona Sarajevo uvrstiti u svoj plan budućeg rada i djelovanja te ih uputiti prema nadležnim institucijama;

  1. Turistička zajednica KS sa svojim članovima i u saradnji sa planinarskim društvima i planinarskim savezima će pokrenuti inicijativu prema nadležnim ministarstvima za donošenje Zakona o planinarskim i biciklističkim stazama Kantona Sarajevo, koji bi sistemski riješio pitanje uspostavljanja, registracije i održavanja planinarskih i biciklističkih staza, u skladu sa praksom u zemljama Evropske unije i Jugoistočne Evrope.
  2. Turistička zajednica KS će u saradnji sa resornim ministarstvom planirati namjenska sredstva za izgradnju, rekonstrukciju, održavanje i mapiranje legalno izgrađenih planinarskih i biciklističkih staza.
  3. Turistička zajednica KS će u saradnji sa planinarskim društvima i planinarskim savezima prema Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo pokrenuti inicijativu donošenja Pravilnika o uslovima i kriterijumima registracije i kategorizacije planinarskih objekata na području Kantona Sarajevo.
  4. Planinarski savez KS i planinarska društva će u saradnji  sa Turističkom zajednicom KS izraditi program stručnog osposobljavanja planinarskih vodiča i instruktora u skladu sa standardima Međunarodne planinarske organizacije i potrebama turističkih agencija koje dovode turiste u ova područja.
  5. Turistička zajednica KS će u saradnji sa planinarskim društvima i planinarskim savezima usaglašavati sa KJP „Sarajevo-šume“ i lokalnim zajednicama trasiranje, postavljanje i održavanje planinarskih i biciklističkih staza.
  6. Turistička zajednica KS će sa svojim članovima, planinarskim društvima i savezima, biciklističkim udruženjima i Gorskom službom spašavanja od nadležnih institucija hitno zahtijevati kontrolu vožnje džipova, kvadova i motora van zakonom utvrđenih puteva na planinama Igman, Bjelašnica i Treskavica.
  7. Turistička zajednica KS će kroz svoje programske i financijske planove maksimalno podržati proširenje i obogaćivanje turističke ponude novim sadržajima, naročito na planinama u toku ljetnih mjeseci – uvođenjem novih adrenalinskih i dječjih atrakcija, zabavnih i rekreativnih sadržaja za djecu i odrasle.
  8. Turistička zajednica KS će insistirati kod planinarskih društava i saveza i biciklističkih udruženja da prilikom postavljanja planinarskih i biciklističkih staza vode računa o tome da staze moraju turiste voditi do historijskih, kulturnih i prirodnih atrakcija, smještajnih i ugostiteljskih objekata i zabavnih sadržaja, kako bi im boravak u ovim područjima bio što interesantniji ali i potaknuo potrošnju.
  9. Turistička zajednica KS podržava sistemsko upravljanje outdoor destinacijom Sarajevo putem uspostavljanja tijela/organizacije za upravljanje turističkom destinacijom, te obezbjeđenjem kontinuiranog finansiranja planskog marketinga i promocije destinacije, izgradnje i održavanja turističke infrastrukture, kao i analiziranja iskustava outdoor i drugih turista u Kantonu Sarajevo.

Ova konferencija je treća po redu koju je Turistička zajednica Kantona Sarajeva organzirala u septembru povodom Svjestkog dana turizma, nakon konferencija “Strategija razvoja Turizma KS” i “Turizam i ruralni razvoj KS” koje su također rezultirale zaključcima, koje će Turistička zajednica objediniti u svoj plana rada i uputiti u zakonsku implementaciju.