HNK

Nema krize za oko 5500 budžetskih korisnika, plate se povećavaju 15 posto

povecanje plata hnk (1)

Iz Vlade su s ponosom istaknuli činjenicu da u potpunosti ispunjavaju sve obveze iz potpisanih granskih kolektivnih ugovora, uz neke i dodatne pogodnosti prema budžetskim korisnicima

Postignut je konačan dogovor o povećanju plaća budžetskim korisnicima u Hercegovačko-neretvanskom kantonu za 15 posto, priopćeno je u petak nakon sastanka predstavnika kantonalne vlade i čelnika šest sindikata budžetskih korisnika.

Istaknuto je kako će rast ličnih dohodaka biti ostvaren u dvije etape, tj. kroz dvije godine, u visinama od 8 u prvoj odnosno dodatnih 7 posto u drugoj godini, a obuhvatit će otprilike 5500 budžetskih korisnika – osnovnih i srednjih škola, policije, pravosuđa, državnih službenika i namještenika.

Dogovor je postignut nakon nekoliko susreta i stalne komunikacije predstavnika Vlade i sindikalnih partnera, a zbog, kako se navodi, aktualne krize i evidentnih poskupljenja osnovnih životnih potrepština.

Povećanje plaća budžetskim korisnicima počet će od 1. aprila tekuće godine za 8 posto, a od 1. januara 2023. godine za dodatnih 7 posto.

– Dijalog i međusobno uvažavanje socijalnih partnera prepoznatljivo su obilježje u radu kantonalne vlade. Potvrda ovakvog pristupa, uz dosad potpisanih čak 14 granskih kolektivnih ugovora, snažno se očitovala i danas postignutim dogovorom da se, unatoč svim poteškoćama i izazovima, pristupi nužnom povećanju plaća našim građanima koji primanja ostvaruju iz županijskih proračunskih sredstava – kazao je predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg.

Istaknuo je kako je dogovoren “održiv i realan ritam planiranoga rasta plaća”, ali i kako očekuje da će nedavna izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH pomoći HNK-u u realiziranju ovoga zajedničkog dogovora Vlade i socijalnih partnera.

– Premda uredno odnosno u potpunosti Vlada ispunjava sve obveze iz potpisanih granskih kolektivnih ugovora, i više od toga, kolege ministri iz mjerodavnih resora i ja zbog aktualne smo krize održali nekoliko sastanaka sa čelnim ljudima sindikalnih organizacija koje okupljaju zaposlenike osnovnih i srednjih škola, policije, pravosuđa, državnih službenika i namještenika. Premda smo daleko od okolnosti koje bismo mogli ocijeniti pogodnim trenutkom za razgovore o dodatnom rastu plaća, a podsjećam kako je ova vlada povećala plaće svim budžetskim korisnicima za više od 15 posto kroz tri godine, u osnovnom obrazovanju i znatno više kroz usklađivanje plaća, uz niz drugih financijskih intervencija za poboljšanje životnoga statusa građana, svjesni smo nezahvalnog trenutka i sveopćega rasta cijena s kojima se naši sugrađani nose. Na tomu tragu, iskazali smo našim socijalnim partnerima spremnost za udovoljavanje njihovim zaista opravdanim traženjima, ali kroz održiv modus koji smo danas i utvrdili – dodao je Herceg.

Izrazio je zadovoljstvo današnjom završnicom višetjednih razgovora koja je, kako kaže, jasan pokazatelj međusobnog uvažavanja i razumijevanja situacije u kojoj se društvo nalazi.

Iz Vlade su s ponosom istaknuli činjenicu da u potpunosti ispunjavaju sve obveze iz potpisanih granskih kolektivnih ugovora, uz neke i dodatne pogodnosti prema budžetskim korisnicima.

“Također, uz brigu o materijalnomu statusu, Vlada se nedavno se snažno zauzela za rješavanje radno-pravnih statusa značajnoga broja prosvjetnih djelatnika koji su godinama čekali na stalno zaposlenje, kao i za rješavanje jednoga od najtežih naslijeđenih financijskih izazova, a riječ je o sudskim presudama za što je dosad izdvojeno više od 25 miliona KM”, stoji u priopćenju Vlade HNŽ-a.