Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednica Evropske komisije

Von der Leyen: EU će kupovati 50 milijardi kubnih metara američkog plina godišnje

von der leyen AA (1)

Cilj je, kako se navodi, stabilna opskrba američkim plinom barem do 2030. godine

Evropska unija i SAD dogovorili su se da će Uniji godišnje isporučiti 50 milijardi kubičnih metara američkog ukapljenog prirodnog plina, što bi moglo zamijeniti trećinu ruskih godišnjih isporuka plina u EU, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, javlja Anadolu Agency (AA).

SAD se već obvezao da će EU ove godine osigurati dodatnih 15 milijardi kubičnih metara ukapljenog prirodnog plina kao zamjenu za ruski plin. U budućnosti, međutim, Evropa će težiti stabilnoj opskrbi američkim plinom barem do 2030. godine. Cilj im je oko 50 milijardi kubičnih metara godišnje, rekla je von der Leyen.

“Plin iz SAD-a zamijenit će plin iz Rusije”, jasna je bila predsjednica Evropske komisije, koja je također upozorila da će rat u Ukrajini postati “strateški neuspjeh” ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Nakon što je dogovor postignut, Biden je rekao da će SAD i EU zajedno raditi na ubrzanju energetske tranzicije te da sporazum s Unijom nije u suprotnosti s klimatskim ciljevima.

“Sporazum koji smo postigli povećat će energiju i nacionalnu sigurnost”, dodala je von der Leyen.

U Bruxellesu se održava summit EU na kojem će sudjelovati i Biden. Već u četvrtak razgovarali su o smanjenju ovisnosti o ruskim energentima.